DEH

DEH

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τ.Ε Κοζάνης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Καθρεφτάκια για ιθαγενείς τα δώρα του Σκουρλέτη σε ΓΕΝΟΠ και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΤΑΡΣΥᾺ
Ως νίκη των εργαζομένων της ΔΕΗ και της Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε η συμφωνία μεταξύ Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, Περιφερειάρχη, ΓΕΝΟΠ και Συνδικάτων ΔΕΗ.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια μεγάλη κοροϊδία προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Περιοχής αλλά κυρίως προς τους ανέργους και τους χιλιάδες προσεχώς ανέργους που σήμερα εργάζονται με εποχιακές
συμβάσεις (οχτάμηνα- δίμηνα) ή στις εργολαβίες της ΔΕΗ.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Η Συμφωνία αυτή των τριών σημείων, αποτελεί συμφωνία σε διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο συμφωνεί και ο Υπουργός αλλά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και καμία δυνατότητα να τα επιβάλει! Αναλυτικά:
  1. Σε ότι αφορά την παράταση λειτουργίας των μονάδων που έχουν μπει σε «καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης λειτουργίας» σε 32.000 ώρες από 17.500 που ισχύουν σήμερα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι το αίτημα αυτό απορρίφτηκε από την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν στις 7/9/2016. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2013 η ΔΕΗ αποφάσισε, σε εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας, να θέσει σε καθεστώς λειτουργίας περιορισμένης διάρκειας τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Επί της ουσίας αυτές οι 17.500 ώρες ανά ζευγάρι καμινάδων είναι λίγες και έτσι ο μεν ΑΗΣ Αμυνταίου κλείνει το 2019, ο δε ΑΗΣ Καρδιάς το 2018. Άνθρακας λοιπόν η Συμφωνία! Απλά ένας ακόμα Υπουργός μας λέει ότι έχουμε δίκαιο αλλά η Χώρα διοικείται από την Κομισιόν!
  2. Η μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο μαζί με το υπόλοιπο 34%, πρέπει να «τύχει της έγκρισης των δανειστών» και εκτός αυτού γνωρίζουμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι αυτόν το Μήνα μπαίνει σύμβουλος (στο 17%) για να το πουλήσει. Όχι πως αν θα μεταφερόταν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο (από τη Σκύλα στη Χάρυβδη) θα ήταν ασφαλές και θα γλύτωνε την ιδιωτικοποίηση.
  3. Σε ότι αφορά την κατάργηση του Τέλους λιγνίτη ακόμα κι αν τελικά συμφωνήσει ολόκληρη η Κυβέρνηση και οι «επιτηρητές», για τη ΔΕΗ και την τιμή της λιγνιτικής Κιλοβατώρας είναι «δώρον άδωρον»! Αν καταργηθεί το τέλος λιγνίτη (2€ ανά τόνο) θα αφαιρεθεί από το λογαριασμό του ΕΤΜΕΑΡ/ΣΗΘΥΑ που χρηματοδοτεί τις ΑΠΕ μέσω ΛΑΓΗΕ. Όπως γνωρίζουμε όμως αυτός ο λογαριασμός έχει χρέος πάνω από μισό δις Ευρώ και αυτή η Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ, υπουργός της οποίας είναι και ο Κ. Σκουρλέτης, αποφάσισε με νόμο που ψήφισε πρόσφατα τα χρέη αυτά να πληρωθούν από τους «παρόχους». Η ΔΕΗ σήμερα καλύπτει το 90% των συνολικών παροχών. Άρα τα ποσά που θα αφαιρούνται από το τέλος λιγνίτη θα τα πληρώνει πάλι η ΔΕΗ για να συμπληρώνει το λογαριασμό του ΕΤΜΕΑΡ/ΣΗΘΥΑ ως πάροχος!!!
Εμείς ως Τοπική Επιτροπή Κοζάνης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμα και αν η συμφωνία αυτή ήταν πραγματική και είχε κάποια ισχύ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με μια Κυβέρνηση η οποία ξεπουλάει τη ΔΕΗ και όλο το Δημόσιο Πλούτο, που έβγαλε στο σφυρί τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας που αποτελούν φυσικό Μονοπώλιο, που θεσμοθέτησε τα ΝΟΜΕ για να δίνει η ΔΕΗ ρεύμα στους μπαταξήδες ιδιώτες σε μισή μάλιστα τιμή από όσο κοστίζει στην ίδια για να την ανταγωνιστούν!
Για όλους αυτούς και άλλους τόσους λόγους είμαστε αντίθετοι στις συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρόιοκας, της ΕΕ και των δανειστών και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πολίτες της Περιοχής μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές τους.
Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων κατά την έλευση του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Όλοι έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πέμπτη 3/11/2016 Και ώρα 6.30 μμ
Κοζάνη 3/11/2016
Τ.Ε Κοζάνης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: