DEH

DEH

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δημοπρασία ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ Το 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε δημοπρασία!


της Μανταλένας Πίου
 
Στο περίπου 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ θα φθάσουν το 2019 οι ποσότητες  ηλεκτρισμού που θα πρέπει να δημοπρατήσει η  επιχείρηση μέσω των ΝΟΜΕ, αν τελικώς επικρατήσει- που όπως όλα δείχνουν θα επικρατήσει- η ερμηνεία που δίνουν οι δανειστές για τα ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τo άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. 
Οι αυξημένες ποσότητες των ΝΟΜΕ περιγράφονται
αναλυτικά στο κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που  παρέδωσαν στην ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. 
Η δε διαφωνία με την ελληνική πλευρά – η βασική εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης- προέκυψε από τη διαφορετική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, όπως περιγράφονται στους εφαρμοστικούς νόμους και τις διάφορες κανονιστικές πράξεις.  Η πλευρά των δανειστών ζητεί στο ετήσιο ποσοστό απελευθέρωσης της αγοράς, όπως προβλέπεται από τον νόμο να προστίθεται και το ποσοστό «ανοίγματος» της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η ελληνική θεωρεί σαν αφετηρία το ποσοστό που προβλέπεται για κάθε χρόνο. 
Αναλυτικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι το 2016 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2015  πρέπει να μειωθεί κατά 8% μέσω της δημοπράτησης της  αναλογούσας ποσότητας λιγνιτικής και υδροηλεκτικής ενέργειας. Για το 2017 προβλέπει ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω 12%, πρόβλεψη που οι δανειστές ερμηνεύουν ως το 8% συν 12%, δηλαδή το 20%  και η ελληνική πλευρά ως μόνον 12%. Κατά τον ίδιο τρόπο  συνεχίζεται ο υπολογισμός για τα επόμενα έτη, το 2018 για το οποίο προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 13%  με τους δανειστές να ζητούν να δοθεί το 8%+12%+13% και για το 2019, έτος για το οποίο προβλέπεται η διάθεση ενός επιπλέον 13%, να πρέπει να δημοπρατηθεί το 8%+12%+13%+13%.  
Kύκλοι της ΔΕΗ  θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού  οδηγεί τη ΔΕΗ το  2019 να δημοπρατεί περί τις 20 Twh λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας από τις περίπου 24 Twh που παράγει.
Ωστόσο η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή του σχεδίου της για τη διάθεση χαρτοφυλακίων πελατών σε τρίτους. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να διαθέσει με δημόσια προσφορά ως τον Μάρτιο δύο εταιρίες με χαρτοφυλάκια πελατών, που θα αντιστοιχεί η κάθε μία στο 6% της υφιστάμενης πελατείας της ΔΕΗ. 
Παράλληλα η ΡΑΕ έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για το άνοιγμα της αγοράς με βάση τα νέα δεδομένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: