DEH

DEH

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τα τέσσερα ερωτήματα σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο που ζητούν απαντήσεις από τον Σταθάκη


    
Τέσσερα μεγάλα ερωτήματα, που συνοψίζονται στο πως θα χειρισθεί το μεγάλο "ασθενή" της ενέργειας που λέγεται ΔΕΗ, τι στάση θα τηρήσει με την πώληση του 17%, τι θα κάνει στο μέτωπο του ΔΕΣΦΑ, και πως θα κινηθεί ως προς το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, ζητούν απαντήσεις από τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στο πρώτο και πιο σύνθετο κεφάλαιο, αυτό της ΔΕΗ, ο
νέος υπουργός παραλαμβάνει την εποπτεία μιας επιχείρησης για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα βρει τις απαντήσεις απέναντι στις μνημονιακές προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Πόσο μάλλον όταν εκκρεμεί πάντα το θέμα της πώλησης του 17% της επιχείρησης.
Τζίρος, κέρδη, μερίδια μειώνονται, όταν φέσια, επισφάλειες, οφειλές, και μνημονιακές επιβαρύνσεις μεγεθύνονται, πνίγοντας την ΔΕΗ και καθιστώντας αδύνατο το δανεισμό με βιώσιμους όρους από τις αγορές. Της χρωστούν 3 δισ. ευρω απλήρωτους λογαριασμούς, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και κράτος, ενώ η ίδια χρωστά σε εργολάβους 900 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων ληξιπρόθεσμα.
Σε αυτή τη δυσεπίλυτη εξίσωση, που συνίσταται στο πως η ΔΕΗ αφενός θα ανταποκριθεί στις μνημονιακές της υποχρεώσεις (δημοπρασίες ΝΟΜΕ και απώλεια μεριδίου 40% ως το 2020), αφετέρου όμως δεν θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, ο νέος υπουργός καλείται να δώσει το δικό του στίγμα.
Ένα ερώτημα είναι τι είδους σχέση θα επιλέξει να έχει με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, και αν θα ακολουθήσει για παράδειγμα την πολιτική του προκατόχου του στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σσ : όχι αποκοπές ρεύματος όσο τρέχει η ρύθμιση των 36 δόσεων) ή θα ανάψει πράσινο φως στη διοίκηση να κυνηγήσει πιο δυναμικά τους μπαταξήδες. Το αυτό ισχύει και ως προς το αίτημα της ΔΕΗ να εξαιρεθεί από το μερίδιο αγοράς που πρέπει υποχρεωτικά να χάσει ως το 2020, το ποσοστό των ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις.
Κομβικό ωστόσο ερώτημα είναι η στάση του Γ.Σταθάκη στην πρόβλεψη του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του 17% της ΔΕΗ. Εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά, και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το στίγμα που θα δώσει ο Γ.Σταθάκης, πιθανώς και κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Π.Σκουρλέτη.
Λυδία λίθος το 17% της ΔΕΗ
Σύμφωνα με ένα σκεπτικό, όχι αβάσιμο, παρά τον ανασχηματισμό είναι άγνωστο κατά πόσο η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει πολιτικά να τρέξει τις κρίσιμες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις του 2017 και του 2018, που από εδώ και πέρα αποτελούν και το βαρύ πυροβολικό του προγράμματος. Η συλλογιστική αυτή λέει ότι μπορεί ο Π. Σκουρλέτης να έφυγε από το υπουργείο Ενέργειας, πρόλαβε ωστόσο να κάνει την εγγραφή του, την οποία και συνυπέγραψαν οι «53». Η εγγραφή αυτή συνίσταται στο γεγονός πως καλώς ή κακώς, το αν θα πρέπει να πωληθούν ή όχι τα ποσοστά του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, έχει αναβαθμισθεί σε κεντρικό πολιτικό επίδικο για το ΣΥΡΙΖΑ. Στο εξής θα είναι η Λυδία λίθος επί της οποίας θα δοκιμάζεται κάθε φορά το αριστερό ανάστημα και η αντοχή της κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκονται μεταξύ της σφύρας των δανειστών, στους οποίους πρέπει να στείλουν το μήνυμα «προχωράμε κατά τα συμφωνηθέντα» και ενός ισχυρού εσωκομματικού άκμονος που θα αντιτάσσεται στο «ξεπούλημα» της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ των ΕΛΠΕ. Αν και είναι νωρίς να προδικάσει κανείς τη στάση Σταθάκη στο θέμα, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πολύ προσεκτικά, και ότι θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, ανάλογα φυσικά και με τη στάση των δανειστών.
Άλλωστε, ό,τι είναι να γίνει, θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, διαδικασία που καλείται να κλείσει ο Σταθάκης, και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2017....
 
Απόσπασμα από άρθρο στο energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: