DEH

DEH

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Άφησαν για το τέλος τα ενεργειακά προαπαιτούμενα – Πίεση για τη ΔΕΠΑ και τα NOME




Σήμερα πιθανότατα, παρότι δεν είχε προγραμματιστεί μέχρι αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά. Άλλωστε η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα αύριο και συνεπώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Τα ανοιχτά θέματα είναι κυρίως η αναμόρφωση της αγοράς αερίου και η μελλοντική διαδικασία για τις
δημοπρασίες NOME.
Στην αγορά αερίου η πίεση είναι έντονη για την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από την αγορά της λιανικής και ειδικά από τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν μάλιστα απόψεις στον κύκλο των δαανειστών, σύμφωνα με τις οποίες η απόσυρση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την αποζημίωση των εταιρειών Shell και ΕΝΙ για το γεγονός ότι χάνουν το μακρόχρονο μονοπώλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, από την πλευρά των θεσμών τουλάχιστον, η απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και δεν πρόκειται να κλείσουν την αξιολόγηση χωρίς να έχει συμφωνηθεί μια τέτοια κατεύθυνση.
Στον τομέα του ηλεκτρισμού η τρόικα θέτει ζητήματα σχετικά με την αποδοτικότερη υλοποίηση των δημοπρασιών τύπου NOME. Ειδικότερα ζητούν τον άμεσο επανακαθορισμό της τιμής εκκίνησης (προς τα κάτω) το Δεκέμβριο με βάση τις νέες τιμές των ρύπων, αλλά και την αύξηση των ποσοτήτων ρεύματος που θα «βγούν» το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: