DEH

DEH

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλος κερδισμένος των αμερικάνικων εκλογών ο... άνθρακας

Χάρης Αποσπόρης   

Ως πισωγύρισμα για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και για την κλιματική πολιτική αντιμετωπίζεται η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων και άνθρακα.
Η ενεργειακή πολιτική του Τραμπ
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ έκανε λιγοστές
αναφορές για τον κλάδο των ΑΠΕ, με πιο γνωστή αυτή που έλεγε ότι θέλει να τις στηρίξει, αλλά με παράλληλη, δίχως όρια, ανάπτυξη της πετρελαϊκής παραγωγής, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Πρόκειται για σαφή διαφορά σε σύγκριση με την πολιτική που ακολούθησε ο απερχόμενος πρόεδρος, Ομπάμα, αλλά και η υποψήφια και χαμένη των εκλογών, Χίλαρι Κλίντον. Και οι δύο επιθυμούσαν μια σαφή στροφή προς τις ΑΠΕ, προκειμένου να γίνουν οι ΗΠΑ πρώτη δύναμη στον κόσμο στην καθαρή ενέργεια. Η πολιτική τους είχε στο επίκεντρο την ελάττωση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και τη διατήρηση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ως βάση για μια έντονη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει ότι θα επεκτείνει τις αδειοδοτήσεις για νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην ξηρά και τη θάλασσα, με στόχο να εκμεταλλευτεί η χώρα τα "50 τρισεκατομμύρια δολάρια αποθεμάτων υδρογονανθράκων και τα αποθέματα άνθρακα που επαρκούν για να καλύψουν τι ανάγκες για 100 χρόνια". Αυτό αφορά τόσο τη συμβατική, όσο και τη σχιστολιθική παραγωγή.
Σε ομιλία του νωρίτερα φέτος προς στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, είχε δηλώσει ότι "θα σας αρέσω πολύ γιατί θα μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας. Πρόκειται να σας αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ".

Στόχος του νέου προέδρου είναι να γίνουν οι ΗΠΑ ανεξάρτητες ενεργειακά, με οφέλη και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς θα εξαλειφθεί εντελώς η εξάρτηση από τις εισαγωγές και ιδίως από τον ΟΠΕΚ, όπως έχει τονίσει. Ιδιαίτερη αναφορά έχει κάνει ο Τραμπ στη σημασία του φυσικού αερίου ως μέσο μείωσης των ρύπων και του κόστους της ενέργειας στις ΗΠΑ, γεγονός που εκλαμβάνεται θετικά από τον κλάδο.
Τέλος, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να απομακρύνει όλους τους περιορισμούς που είχε θέσει ο πρόεδρος Ομπάμα για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγήσει στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και 30 δις. δολάρια κέρδος μέσω των υψηλότερων μισθών και της πτώσης στο ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, στηρίζει τον αμφιλεγόμενο αγωγό Keystone XL, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά.

Νικητής ο άνθρακας, χαμένες οι ΑΠΕ
Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι μεγάλος κερδισμένος των αμερικανικών εκλογών στην ενέργεια είναι ο άνθρακας, καθώς παύει πλέον να οδηγείται προς την εξαφάνιση από το ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα σώσει τον κλάδο από τις "εξτρεμιστικές απόψεις" της Κλίντον. Η στάση του εκτιμάται ότι τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές σε σημαντικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, που είναι γνωστές για τα ορυχεία άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ κέρδισε τους 20 εκλέκτορες της Πενσυλβάνια με διαφορά μόλις 1,1% στις ψήφους. Η εν λόγω πολιτεία ήταν από τις πιο κρίσιμες κατά τη νύχτα των εκλογών και η είδηση ότι ψήφισε Τραμπ ουσιαστικά έδωσε τέλος στη μάχη, καθώς μετά δεν απέμενε κανένα ανοικτό σενάριο προς μια νίκη της Κλίντον.

Στον αντίποδα, μεγάλος χαμένος των εκλογών αναμένεται να είναι η νομοθεσία Clean Power Pact που εισήγαγε ο πρόεδρος Ομπάμα με μεγαλεπήβολους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό ήδη έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται στις μετοχές των εταιρειών ΑΠΕ, οι οποίες υποχώρησαν αισθητά στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο Τραμπ είναι νικητής. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι χθες η μετοχή της Vestas υποχώρησε κατά 13%, ενώ αυτή της Glencore, με δραστηριότητες στην εξόρυξη και εμπορία άνθρακα, αυξήθηκε κατά 5%. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε σε όλο το φάσμα του κλάδου των ΑΠΕ και του άνθρακα.
Προφανώς, αυτό δεν είναι το τέλος για τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ, καθώς προβλέπεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ακόμα και χωρίς τις πολιτικές στήριξης του παρόντος. Άλλωστε, το κόστος τους έχει πλέον υποχωρήσει αρκετά ώστε να είναι ευθέως ανταγωνιστικές προς τις συμβατικές τεχνολογίες. Αντιλαμβάνεται, όμως, κανείς ότι η πορεία τους δεν θα είναι η ίδια όπως στην περίπτωση που δεν κέρδιζε ο Τραμπ.
Θύμα και η κλιματική πολιτική
Αναφορικά με την κλιματική πολιτική, ο Τραμπ εναντιώνεται στο σχέδιο που είχε η Κλίντον για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 40-45%, καθώς θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής αυστηρότερων ρυθμίσεων στην εξόρυξη. Ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει επικρίνει τον ρόλο που παίζει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας, η οποία και λαμβάνει τις αποφάσεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική που προβλέπεται να ακολουθήσει ο Τραμπ, μένει πίσω και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, καθώς πολλά εξαρτώνταν από την βούληση των ΗΠΑ να ακολουθήσουν την Ε.Ε. προς ένα πιο "πράσινο" μέλλον. Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 25% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε ο νέος πρόεδρος είναι επί της ουσίας ελεύθερος να ακολουθήσει όποια πορεία επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: