DEH

DEH

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Eurostat - Σημαντικές μειώσεις στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

Η υποχώρηση των τιμών ρεύματος στην ελληνική αγορά αποδίδεται στην ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών – προμηθευτών ρεύματος.
 
   του Χρήστου Κολώνα
 
Στις τρεις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες συγκαταλέγεται η Ελλάδα. 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής αφορά τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ισχύος από 500 έως 2.000 Μεγαβατώρες ετησίως. 
Σύμφωνα με τα ευρήματά της στην Ελλάδα οι τιμές μειώθηκαν κατά 10,8%, ενώ λίγο ψηλότερα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μάλτα με πτώση των τιμών κατά 11,25%. Τη μεγαλύτερη ελάφρυνση σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γνώρισαν οι κυπριακές καθώς το ρεύμα έπεσε κατά 24,4%. 
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τους μεσαίους βιομηχανικούς καταναλωτές υποχώρησε στα 0,115 ευρώ από 0,129 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Πάντως η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγχώριες βιομηχανίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και για την ακρίβεια η Ελλάδα είναι στην 7η θέση. 
Η υποχώρηση των τιμών ρεύματος στην ελληνική αγορά αποδίδεται στην ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών – προμηθευτών ρεύματος. 
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο βιομηχανικό ρεύμα έκαναν η Βουλγαρία (44%) και η Δανία (5%).
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, για τις ελληνικές βιομηχανίες το ποσοστό που πληρώνουν για τέλη χρήσης δικτύου στο σύνολο της τιμής είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ε.Ε. Για την ακρίβεια το μερίδιο αντιστοιχεί στο 13,3%. Επίσης μικρό είναι και το ποσοστό και στη Βουλγαρία 13,9% αλλά και στη Μάλτα 15,7%. 
Τα υψηλότερα τέλη χρήσης ως ποσοστό επί του συνόλου της τιμής της κιλοβατώρας για τις βιομηχανίες καταγράφονται στη Σλοβακία (60,9%), το Βέλγιο (46,8%) και τη Λετονία (46,6%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: