DEH

DEH

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Προσφυγή ΔΕΗ στο ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης δημοπρασιών.



Κατά της απόφασης Σκουρλέτη που καθόρισε την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) στράφηκε η ΔΕΗ με αίτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο ΣτΕ. Σήμερα αναμένεται να καθορισθεί η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής με τους νομικούς της ΔΕΗ να επιδιώκουν και έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της δεύτερης κατά σειρά δημοπρασίας που είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Η απόφαση ήρθε ως
συνέχεια των επαναλαμβανόμενων καταγγελιών της διοίκησης της εταιρείας κατά του μέτρου των ΝΟΜΕ για τη μείωση των μεριδίων στη λιανική αγορά και αφού η ΔΕΗ αξιολόγησε τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου. «Δεν παραλείπω να αναφερθώ στη στρέβλωση και τους κινδύνους από τα κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενα ΝΟΜΕ, για τα οποία οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν εμφαντικά με το σημερινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας του ΛΑΓΗΕ. Περιμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων…» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία, ενώ είναι γνωστό ότι τα «ΝΟΜΕ» αποτέλεσαν ένα από τα βασικά σημεία τριβής της σχέσης του με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Από τις συναντήσεις του κ. Παναγιωτάκη με τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει το συμπέρασμα της συναίνεσης του εποπτεύοντος υπουργού στην απόφαση της ΔΕΗ να προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ έχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έγινε μία ημέρα πριν από την πρώτη συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των πιστωτών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα ανοιχτά θέματα που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό το μήνυμα εξάλλου πέρασε και η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει αντικειμενικότερα το κόστος».
Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών που η απόφαση Σκουρλέτη καθόρισε στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα αποτελεί και το σημείο στο οποίο εστιάζει η ΔΕΗ μέσω της προσφυγής της στο ΣτΕ. Υποστηρίζει ότι ο τρόπος υπολογισμού της τιμής εκκίνησης είναι και παράνομος και άδικος και ότι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω των ΝΟΜΕ. Η ΔΕΗ αμφισβητεί τις παραμέτρους που η ΡΑΕ έλαβε υπόψη της για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης καθώς και τα κοστολογικά στοιχεία, που τελικά οδηγούν σε διάθεση προϊόντος που παράγει σε τιμή κάτω του κόστους. Η στάση της ΔΕΗ δεν στρέφεται κατά της συμφωνίας με τους πιστωτές, παρά τη γενικότερη διαφωνία της με τα ΝΟΜΕ, ως εργαλείου ανοίγματος της λιανικής αγοράς. «Η συμφωνία προβλέπει ΝΟΜΕ και ποσότητες προς διάθεση, δεν καθορίζει την τιμή εκκίνησης», σχολιάζουν κύκλοι της επιχείρησης, δείχνοντας ως «ενόχους» τη ΡΑΕ και τον κ. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ΔΕΗ τόσο στον αρμόδιο υπουργό όσο και στο ΣτΕ, απώλειες εσόδων σε ετήσια βάση από τις δημοπρασίες υπολογίζονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματά της κατά των ΝΟΜΕ όπως θεσπίστηκαν από τον Κανονισμό της ΡΑΕ και την απόφαση Σκουρλέτη, είναι ότι ενώ το μέτρο επελέγη για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, οι συμμετέχοντες μπορεί να διαθέσουν το σύνολο της ενέργειας σε εξαγωγές. Τα ΝΟΜΕ όχι μόνο δεν θα πετύχουν τον στόχο τους αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, αφού δεν δημιουργούν κίνητρο ούτε για τους ιδιώτες επενδυτές να παράγουν ενέργεια ούτε για τη ΔΕΗ να παράγει και να πουλάει στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους, είναι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο κ. Παναγιωτάκης στον νέο υπουργό. Η ΔΕΗ φέρεται να διατυπώνει νέες προτάσεις για τη μείωση των μεριδίων της, που στηρίζονται στην αποσύνδεση των παρεμβάσεων στη χονδρική αγορά και στον περιορισμό τους αποκλειστικά στη λιανική. Το γεγονός ότι οι τιμές στην πρώτη δημοπρασία κινήθηκαν πολύ κοντά στην τιμή εκκίνησης, καθώς και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να απορροφήσουν την ενέργεια που αγόρασαν, αποτελούν ενισχυτικά στοιχεία στην επιχειρηματολογία της ΔΕΗ κατά των ΝΟΜΕ, εκτιμούν στελέχη της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: