DEH

DEH

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η επιβίωση της ΔΕΗ μέσα στα κοινοτικά πλαίσια μείζον ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση

 
Η επιβίωση της ΔΕΗ μέσα στα κοινοτικά πλαίσια μείζον ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση 
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί βιώσιμη λύση σε ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για το σύνολο της οικονομίας
Η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποτέλεσε έκπληξη,  παρά το γεγονός οτι  η οριστική απόφαση δεν ήταν από τις εύκολες για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η παραμονή του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο ΠΕΝ μετά την έντονη διαφοροποίησή του στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την πώληση του 17% της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιλογής στον πρωθυπουργό που καλείτω μέσω του ανασχηματισμού και λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση να στείλει τα κατάλληλα μυνήματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές.
Ετσι, στις 11 το πρωί σήμερα ο κ. Σκουρλέτης θα παραδώσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας  στον συνάδελφό του Γιώργο Σταθάκη για να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.
Με την εγκατάσταση του κ. Σταθάκη στη Μεσογείων θα πρέπει κανείς να αναμένει αποκατάσταση των σχέσεων υπουργείου και ΔΕΗ, εξέλιξη που μόνο θετική μπορεί να είναι αφού είναι γεγονός ότι οι κακές σχέσεις  Σκουρλέτη- Παναγιωτάκη είχαν το δικό τους αποτύπωμα στην κακή οικονομική κατάσταση της  ΔΕΗ.

ΔΕΗ:Η επιχείρηση - σωτηρία

Η συζήτηση για τη ΔΕΗ σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο θα πρέπει να ξεφύγει πλέον από την αντιπαράθεσεη για την πώληση του  17% και να περάσει στο πως θα αποφευχθεί η κατάρρευσή της,  κάτι που αποτελεί ένα συνολικότερο προβληματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία είναι συνδεδεμένη στο ¨αρμα” της ΔΕΗ.
"Θα πρέπει η ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της γιατί η αγορά είναι έτσι δομημένη ακόμα που αν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα προκαλέσει ενεργειακό κραχ",ανέφερε κορυφαίος παράγοντας της αγοράς.
Το πως θα σταθεί στα πόδια της , είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο νέος υπουργός πριν μάλιστα να είναι αργά.
-Με δεδομένη τη δραματική συρρίκνωση του τζίρου της εταιρίας  (κύκλος εργασιών στο εξάμηνο υποχώρησε από τα 2,913 δισ. στα 2,664 δισ. (όμιλος)
- Το περιθώριο EBITDA έπεσε από το 22% στο 20,1%)
-Την επιστροφή στις ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (  29,8 εκατ. ευρώ (από κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ πέρυσι)
-Την εκτίναξη των επισφαλειών και πρωτοφανή επιδείνωση της ρευστότητας (3 δισ. Ευρώ ανεξόφλητες οφειλές)
- Την απώλεια μεριδίων αγοράς και απώλεια της 100% θυγατρικής της, ΑΔΜΗΕ που σημαίνει απώλεια ΕΒΙΤDA σε ετήσια βάση περί τα 257 εκατ.ευρώ.
Ο χρόνος για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξετάσει και μάλιστα τάχιστα λύσεις που μέχρι τώρα απέφυγε, όπως η πώληση μονάδων.
Η επιλογή των ΝΟΜΕ δεν αποδεικνύεται ασφαλές εργαλείο αφού μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της ΔΕΗ και συνολικά της αγοράς πριν ολοκληρωθεί η απαιτούμενη μείωση των μεριδίων.
Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη διάθεση ποσοστού 17%, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο με την προκήρυξη για την επιλογή συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ με αυτή την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αποτελεσματική.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση και ο κ. Σταθάκης από τη θέση του εποπτεύοντος υπουργού θα κληθούν να πάρουν επιπλέον μέτρα για την διάσωση της επιχείρησης μηδέ εξαιρουμένου και της μείωσης του προσωπικού, θέμα που φαίνεται να έχει ανοίξει και δεν είναι τυχαία η επίθεση που εξαπέλυσε η ΓΕΝΟΠ στον κ. Παναγιωτάκη με αφορμή την ανακοίνωσή του για αποχώρηση 200 ατόμων από την επιχείρηση που έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται.
Η ΔΕΗ είναι το πιο καυτό θέμα που αφήνει παρακαταθήκη ο  κ. Σκουρλέτης στον κ. Σταθάκη αλλά όχι το μοναδικό.
Ο κ. Σταθάκης έχει λιγότερο από ένα μήνα μπροστά του για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τη  Socar και τη Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στις οποίες μέχριι τώρα προίστατω ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού και νυν υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος  Δημήτρης Λιάκος.

Τι σχεδιάζεται

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πάρει ριζικές αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της.
Και για τον λόγο αυτό δεν θα προσανατολιστούν σε λύσεις - μπαλώματα αλλά θα επιχειρήσουν να "σπρώξουν" την ΔΕΗ στην επόμενη μέρα.
Ρόλο- κλειδί θα συνεχίσει να παίζει ο κ. Εμ Παναγιωτάκης,ως πρόεδρος, αφού διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό.
Ο ίδιος εξάλλου έχει προτείνει την πώληση  ενεργειακών χαρτοφυλακίων σε ιδιώτες,.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει η πρωτοβουλία Ελλήνων ευρωβουλευτών για την μείωση των επιπτώσεων από τους ρύπους του CO2, δηλαδή του διοξειδίου, που θα μειώσει το κόστος της ΔΕΗ.
Αυτό θα κριθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κομισιόν.
Παράλληλα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αντρέυ Προκλόνσκυ, γενικός διευθυντής του Group Energocenter εμφανίστηκε πρόθυμος να αναλάβει από την πλευρά του την ανανέωση της τεχνολογίας  μονάδων της ΔΕΗ,συνολικού δυναμκού 2 γιγαβάτ με ρώσικη χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση η πώληση του 17% σε έναν ευρωπαίο ετέρο,πιθανώς γαλλικής προέλευσης είναι μια υπόθεση που ενέχει εκτός από πολιτικά ρίσκα και ζητήματα που άπτονται των εσωτερικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: