DEH

DEH

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Χ. Φλουδόπουλος: ΔΕΗ - Κόβουν επιδόματα, σκέφτονται απολύσεις

Η αρχή έγινε από το ΔΕΔΔΗΕ όπου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που διανεμήθηκε σε υπαλλήλους, ανακοινώθηκε η μείωση της διατακτικής σίτισης από τα 5 στα 2 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με άτυπες ενημερώσεις που έκανε η διοίκηση στους εργαζόμενους, η περικοπή αυτής της παροχής, αποφασίστηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο όχι γιατί θεωρήθηκε ως υπερβολή, αλλά επειδή πρέπει να περιοριστούν τα έξοδα της εταιρείας, λόγω των σοβαρών
οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί εκ νέου τρόπους για περιορίσει το προσωπικό της, με τη διοίκησή της να επικεντρώνεται επικοινωνιακά σε δύο στόχους: πρώτον να μη χρησιμοποιηθεί ο "φορτισμένος" όρος ομαδική απόλυση και δεύτερον να μη συνδεθούν οι αποχωρήσεις προσωπικού με την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία. Αντίθετα όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη, οι αποχωρήσεις επιχειρείται να συνδεθούν με την ανάγκη ανέλιξης στελεχών που εμποδίζονται από στελέχη που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παραμένουν ωστόσο στην εταιρεία για οικονομικούς λόγους. 
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να συζητηθεί στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ η εισήγηση για αποχώρηση περίπου 200 εργαζομένων που έχουν εκπληρώσει τις συντάξιμες προϋποθέσεις. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, τελικά δεν θα υπάρξει εισήγηση για απόφαση παρά μόνο ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου για το θέμα.
ΓΕΝΟΠ: Όχι στις ομαδικές απολύσεις
Από την πλευρά της βεβαίως η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της εταιρείας προάγγελο και λαγό της τρόικας και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων που είναι οι ομαδικές απολύσεις. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ οι ΣΣΕ που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ προβλέπουν απολύσεις μόνο για οικονομοτεχνικούς λόγους, με τη συνδικαλιστική οργάνωση να δηλώνει κάθετα αντίθετη στις ομαδικές απολύσεις και κάθε είδους εκκαθαρίσεις.
Να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις
Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ που χθες παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης του υπουργείου ενέργειας σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο τις αναφορές Σκουρλέτη περί 1 δισ. ευρώ ρευστότητας και περί εταιρείας που δεν κινδυνεύει. "Να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις για το που βρίσκεται η εταιρεία. Μπορεί αν μην κινδυνεύει με χρεωκοπία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα. Άλλωστε οι χρεοκοπίες χωρών προκαλούνται με δύο τρόπους είτε με κατάρρευση των τραπεζών είτε με κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος" ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος σκιαγραφώντας τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται παρέμβαση της κυβέρνησης. Άλλο στέλεχος της ΔΕΗ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σκουρλέτη περί εξασφάλισης ρευστότητας 1 δισ. ευρώ στην εταιρεία , την παρομοίαζε με τη λογική "τρεις το λάδι, δυο το ξύδι" σημειώνοντας ότι πέραν των χρημάτων των Κινέζων για τον ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για χρήματα που ούτως ή άλλως η ΔΕΗ θα εξασφάλιζε πιθανόν και περισσότερα. Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε την πολιτική της κυβέρνησης, προσέθετε το στέλεχος της ΔΕΗ σε σχέση με τις επιλογές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από την εταιρεία και την αγορά ηλεκτρισμού και οι οποίες έχουν φέρει τη ΔΕΚΟ στο χείλος του γκρεμού. Χθες πάντως κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο ο απερχόμενος υπουργός Π. Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον όσων μιλούν για κίνδυνο χρεωκοπίας της ΔΕΗ και για οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας.
 



(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: