DEH

DEH

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ "χτίζει" επιχειρήματα για να ζητήσει εσπευσμένα αύξηση της αρχικής τιμής του ΝΟΜΕ. Χρήστος Στεφάνου

Ήδη κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΝ την περασμένη εβδομάδα, στελέχη της ΔΕΗ που βρέθηκαν στον υπουργείο άφηναν να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ αναμένεται να κινηθεί πιο γρήγορα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες της διαδικασίας, προκειμένου να αλλάξει η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ΝΟΜΕ και να επαναπροσδιοριστούν τα κόστη. Οι κινήσεις της ΔΕΗ γίνονται σε δύο επίπεδα και έχουν ήδη
αρχίζει να εκδηλώνονται όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με το νέο υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ «ο κ. Γ. Σταθάκης αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει  αντικειμενικότερα το κόστος».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης τα οικονομικά και κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ για κάθε έτος προσδιορίζονται κάθε Μάρτιο μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ενώ οριστικοποιούνται περί τον Ιούνιο. Ωστόσο η ΔΕΗ δεν επιθυμεί οι τιμές για τις τιμές των επόμενων δημοπρασιών να καθοριστούν με βάση τα προηγούμενα κοστολογικά στοιχεία και για αυτό επισπεύδει την επανεξέταση και επικαιροποίηση στων στοιχείων της, στοχεύοντας αφενός να αποτρέψει πιθανές νέες μειώσεις εξαιτίας των χαμηλότερων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και αφετέρου να δημιουργήσει το έδαφος για αύξηση της τιμής εκκίνησης πάνω από τα επίπεδα των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.
Όπως τόνιζαν στελέχη της ΔΕΗ, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία και η τεκμηρίωση ώστε να αποδειχθεί ότι οι τιμές που προσδιορίστηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα κόστη της ΔΕΗ.
Εκτός όμως από το στόχο της τροποποίησης της απόφασης για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, η ΔΕΗ κινείται και δικαστικά και ετοιμάζεται να προσβάλει τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ αλλά και την απόφαση Σκουρλέτη με την οποία καθορίστηκε η τιμή των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα .
Σημειώνεται ότι εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί – πιθανόν το Δεκέμβριο – δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ (καθώς υπάρχουν σκέψεις για αναβολή με δεδομένο ότι η αγορά δεν έχει ακόμη «χωνέψει» τις πρώτες ποσότητες) τότε εκτιμάται ότι θα είναι πιο εφικτό για τη ΔΕΗ από πλευράς χρονικών περιθωρίων να επιτύχει κάποια επανεξέταση της μεθοδολογίας προσδιορισμού της τιμής. Αρκεί βεβαίως η τεκμηρίωση και τα επιχειρήματά της να γίνουν αποδεκτά είτε από το νέο υπουργό είτε από τα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση η τιμή εκκίνησης των επόμενων δημοπρασιών αναμένεται να προκύψει μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και απόφαση του ΥΠΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: