DEH

DEH

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Πράσινο φως για ΑΔΜΗΕ - Αρχές 2017 η ΓΣ για την Εταιρεία Συμμετοχών

Την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωση ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την έγκριση της πώλησης του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, καθώς και
την έγκριση της εισφοράς του 51% στην Εταιρία Συμμετοχών θα διεξαχθεί στις αρχές του 2017.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να αποδοθεί ο φόρος που αναλογεί το 2018. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, ενώ κανείς θα πρέπει να συνυπολογίσει σε αυτό και τα έσοδα της τάξης των 330 εκατ. ευρώ από την πώληση του 25% στο δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ είχε ανακηρύξει την κινεζική εταιρία ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 24% της συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
Παναγιωτάκης: Ικανοποιητική η κατάληξη της διαδικασίας
Ο κ. Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος στους μετόχους της ΔΕΗ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάληξη της όλης διαδικασίας, τουλάχιστον ως προς το οικονομικό της σκέλος. Τόνισε, δε, ότι η τελική προσφορά της State Grid αντιστοιχεί σε συνολική πραγματική αποτίμηση ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Ως μια ακόμα σημαντική πλευρά, ανέδειξε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος επί του δικτύου.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, πίσω από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία βρίσκεται πολλή δουλειά από τα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία και ευχαρίστησε.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές διεθνώς να γίνεται τέτοια συναλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ως προς τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι αρκετές φορές ήρθε κι ο ίδιος σε προσωπική επαφή με τους ενδιαφερομένους.
Σε σχέση με τη στάση της RTE, η οποία τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία, χωρίς να καταβάλλει δεσμευτική προσφορά, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι, παρά τα όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από μεριάς των Γάλλων περί μη συμφέρουσας συναλλαγής, στην πραγματικότητα καθοριστικό παράγοντα έπαιξε το γεγονός ότι βρίσκεται εν εξελίξει η πώληση και του αντίστοιχου γαλλικού ΑΔΜΗΕ, γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να διαθέσουν επαρκείς πόρους. Τόνισε δε, ότι ο ίδιος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της RTE, σε προσωπική επικοινωνία που είχαν, προτού τελικά αυτή αποσυρθεί.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη το πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των διαχειριστών του δικτύου, πλευρά που αναγκάζει και τη Γαλλία να προβεί στις αντίστοιχες διαδικασίες.
Αδαμίδης: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και τα βόδια»
Πάντως, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δε συμμερίζεται τις θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης.
Σε δήλωσή του στο energypress μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης ανέφερε τα εξής:
«Με την απόφαση της πλειοψηφίας των μετόχων ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους.
Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει να κάνει με τα ποσά, αν στο τελικό τίμημα που συμφωνήθηκε με τους Κινέζους συνυπολογίσουμε το φόρο, τελικά προκύπτει ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί να επιστρέφει χρήματα στο δημόσιο. Απλώς, πλέον αυτό μεταφέρεται για το επόμενο έτος.

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και τα βόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: