DEH

DEH

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Mε πολιτική κρίση απειλεί το μπλόκο της ΓΕΝΟΠ στο σχέδιο "Παναγιωτάκη" για μείωση του προσωπικού

ΔΕΗ: Mε πολιτική κρίση απειλεί το μπλόκο της ΓΕΝΟΠ στο σχέδιο "Παναγιωτάκη" για μείωση του προσωπικού
Η παραμονή στην εργασία έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Μηδενικές οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης το 2016.      
Σε καταφύγιο από τα δεινά που επιφυλάσσουν τα Μνημόνια για τους συνταξιούχους, έχει μετατραπεί η ΔΕΗ, με τον πρόεδρο της Μανόλη Παναγιωτάκη να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ΓΕΝΟΠ, για ένα ακόμη θέμα μείζονος σημασίας το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει εναντίον του και τους απλούς εργαζόμενους της επιχείρησης. 
Έτσι ο κ. Παναγιωτάκης, που θα πρέπει να επιλέξει σε ποιο από τα ανοιχτά μέτωπα που βρίσκονται μπροστά του, θα στραφεί πρώτα, να κάνει επί του παρόντος ένα βήμα πίσω στους σχεδιασμούς του για μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ κατά 200 άτομα έως το τέλος του 2017.
Η πρόσφατη αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό, ότι υπάρχουν 600 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και η διοίκηση δεν κάνει απολύτως για να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης, «έκαψε» πολιτικά τους σχεδιασμούς του Μανώλη Παναγιωτάκη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχοντας στα χέρια του εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της επιχείρησης ήθελε να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης 8 Νοεμβρίου ένα πρόγραμμα «υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων» και να περιορίσει το προσωπικό της επιχείρησης κατά τουλάχιστον 200 άτομα.
Όμως το «καρφί Σκουρλέτη» περί ολιγωρίας της διοίκησης της ΔΕΗ έστειλε τη  ΓΕΝΟΠ στα κάγκελα, να φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν αυτά που δεν έκαναν οι διοικήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, να γίνει από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής της ΔΕΗ έναν πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ.
Έτσι χθες ο κ. Παναγιωτάκης επέλεξε να κάνει ένα βήμα πίσω και να απαντήσει στους συνδικαλιστές, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή μελέτη για τη μείωση του προσωπικού, ούτε πρόσθεση να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, καθώς και ότι οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει μετά από συνεννόηση με τη ΓΕΝΟΠ.
Το όλο θέμα σχετίζεται άμεσα με τους μνημονιακούς νόμους που άλλαξαν ριζικά το καθεστώς των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους και φυσικά για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μέχρι και το 2012 όταν υπέβαλλαν την παραίτηση τους λόγω συνταξιοδότησης, λάμβαναν εντός ενός μήνα, από τον ασφαλιστικό τους φορέα, το 90% της σύνταξης και του εφάπαξ που τους αναλογούσε. Στο δίμηνο είχε γίνει πλήρης εκκαθάριση και   λάμβαναν το 100% της σύνταξης τους, όπως και του εφάπαξ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με νόμο του 1957 ο οποίος τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 2003, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, λαμβάνουν αποζημίωση λόγω απόλυσης έως 15.000 ευρώ και το ποσό της αποζημίωσης συμψηφίζονταν με το εφάπαξ, αφού ο εργοδότης ήταν ταυτόχρονα και ασφαλιστικός φορέας.
Εξάλλου με νόμο του 2012 οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου και δεν μπορούν να απολυθούν παρά μόνο για τεχνικοοικονομικούς λόγους. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση από την εταιρία λόγω απόλυσης και εφόσον λάβουν αυτή μπορεί να είναι κατ΄ανώτατο 15.000 ευρώ. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό να απολυθεί κάποιος χωρίς καν αποζημίωση και να περιμένει δυο και πλέον χρόνια με το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς (έως 8 χρόνια με βάση τον νέο νόμο Κατρούγκαλου λένε οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ) για να πάρει τη σύνταξη του και το εφάπαξ που του αναλογεί και τα οποία είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το προσωπικό της ΔΕΗ μειωνόταν σταθερά κάθε χρόνο  λόγω συνταξιοδοτήσεων, αυτό σταμάτησε από το 2013 και μάλιστα εκτιμάται ότι μέσα στο 2016 δεν θα υπάρξει καμία αποχώρηση.
Με άλλα λόγια η παραμονή στην εργασία έχει μετατραπεί σε ένα είδος καταφυγίου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Το σχέδιο Παναγιωτάκη προέβλεπε εφαρμογή του νόμου περί ομαδικών απολύσεων ώστε να οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση 30 εργαζόμενοι το μήνα,  αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, ώστε έως το τέλος του έτους να έχει μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ κατά 200 και πλέον άτομα.
Όμως η ΓΕΝΟΠ είναι σαφής δεν μπορούμε να πάρουμε αποζημίωση και δεν φεύγουμε.
Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια και είναι βέβαιο ότι θα πάρει έντονες πολιτικές διαστάσεις.



www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: