DEH

DEH

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Σύμπτωση απόψεων με τον Γ.Σταθάκη διαπιστώνει η ΓΕΝΟΠ

Σύμπτωση απόψεων με τον Γ.Σταθάκη διαπιστώνει η ΓΕΝΟΠ
Σύμπτωση απόψεων και σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση σε συγκεκριμένους τομείς διαπιστώνει η ΓΕΝΟΠ, ύστερα από συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η οποία, όπως τονίζεται, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
Όπως προκύπτει από τη ΓΕΝΟΠ, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα του ομίλου ΔΕΗ. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ίδιας
της επιχείρησης, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα ζητήματα ρευστότητας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία:

- Κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι ότι η ΔΕΗ έχει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και, συνολικά, στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η δέσμευση για τη διατήρηση του ελέγχου του 51% του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα τον όμιλο ΔΕΗ, ενώ για το αντίστοιχο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ "εκτιμήθηκε πως η «λύση Σκουρλέτη» είναι η πλέον ενδεδειγμένη και γι' αυτό θα αγωνιστούμε".
- Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε το «ειδικό βάρος» που έχει ο λιγνίτης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πως παραμένει εθνικό καύσιμο ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Παράλληλα, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της σχετικής αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός Π.ΕΝ. σχετικά με τη διεκδίκηση των επιπλέον ωρών λειτουργίας για τους λιγνιτικούς σταθμούς που βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, στη Δυτική Μακεδονία.
- Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κατά τη ΓΕΝΟΠ, ο υπουργός αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν για τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς, έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει αντικειμενικότερα το κόστος.
- Τέλος, έγινε αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και στην ανάγκη σχεδιασμού μέτρων και ενεργειών, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς, όμως, αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: