DEH

DEH

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

"Έπιασε τόπο" το μέτρο της διακοψιμότητας: Εκτίναξη παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της απασχόλησης για τη βιομηχανία


  

Χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία, χαρτοποιία είναι μερικοί από τους βιομηχανικούς κλάδους που συμμετείχαν στις δημοπρασίες της διακοψιμότητας, με στόχο την εξασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και αμείφθηκαν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Τα οφέλη όμως από τις υπηρεσίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στον ηλεκτρισμό και το διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, τα έσοδα που
εισέπραξε η βιομηχανία είχαν πολλαπλασιαστικό όφελος σε τρία μέτωπα: βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, απασχόληση.
Χαρακτηριστικά είναι τα μεγέθη από μεγάλο χαλυβουργικό όμιλο ο οποίος έχει φέτος αυξήσει κατά 40% την παραγωγή του, δουλεύοντας 4 βάρδιες: 13- 15 ώρες τις καθημερινές και φουλ βάρδια Σαββατοκύριακα. Με δεδομένη την πρακτικά μηδενική εσωτερική ζήτηση, η παραγωγή αυτή κατευθύνεται σε συντριπτικό ποσοστό για εξαγωγές στο εξωτερικό. Και επιπλέον ο ίδιος όμιλος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του έχει προχωρήσει σε αύξηση της απασχόλησης.
Θετική εικόνα υπάρχει και για την τσιμεντοβιομηχανία, με τον όμιλο του Τιτάνα να ανακοινώνει στα επίσημα αποτελέσματα τριμήνου ότι η παραγωγή του εργοστασίου στο Καμάρι κατευθύνεται σε συντριπτικό ποσοστό προς το εξωτερικό.
Τα θετικά αποτελέσματα της διακοψιμότητας καθώς και των άλλων μέτρων που ελήφθησαν για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας αποτυπώνονται και σε μικρότερες βιομηχανίες, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν βρεθεί κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το λουκέτο. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις από τους κλάδους της χαρτοποιίας ή της κλωστοϋφαντουργίας, που κατάφεραν μετά τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και τη διακοψιμότητα να αποτρέψουν τη βέβαιη πορεία προς το λουκέτο.
Ενόχληση
Σημειώνεται ότι στους κύκλους της βιομηχανίας δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Αμυρά ο οποίος τάχθηκε εναντίον του μέτρου της διακοψιμότητας, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Πηγές της βιομηχανίας που συνομίλησαν με το Energypress σημείωναν ότι ο βουλευτής προφανώς έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και υπογράμμιζαν ότι η βιομηχανία τάσσεται ανοιχτά και σταθερά υπέρ της υγιούς ανάπτυξης τόσο των ΑΠΕ γενικά όσο και ειδικά των φωτοβολταϊκών. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση της διακοψιμότητας στη Γερμανία στην οποία απόφαση υπογραμμίζεται ότι η διακοψιμότητα και οι υπηρεσίες ευελιξίας ευθυγραμμίζονται και εξυπηρετούν τους στόχους της ΕΕ για αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.
Αλλά και σήμερα η βιομηχανία επικροτεί την απόφαση της ΡΑΕ να υπάρξει λελογισμένη και προγραμματισμένη ένταξη νέας ισχύος φωτοβολταϊκών με τιμές κατά πολύ μικρότερες από τις εγγυημένες τιμές που σήμερα απολαμβάνουν οι παραγωγοί και οι οποίες έχουν επιβαρύνει τον έλληνα καταναλωτή, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και φυσικά συνετέλεσε στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Πάντως, σε επικοινωνία του με το energypress, ο κ. Αμυράς επισημαίνει τα εξής: «Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν παραπληροφορήθηκα από κανένα φορέα, εκτός κι αν ο αρθρογράφος θεωρεί παραπληροφόρηση τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ και τις δηλώσεις του ίδιου του πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη. Στην ερώτηση που κατέθεσα στον νυν υπουργό (και όχι ανακοίνωση όπως αναφέρει ο αρθρογράφος) ζήτησα να μάθω πόσο αναγκαίο και αποτελεσματικό είναι το μέτρο των Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου και ποιο το κόστος έως σήμερα. Μόλις λάβω απάντηση από τον Υπουργό, θα την δημοσιοποιήσω ώστε με ανοιχτές προθέσεις και διάθεση συνεργασίας ώστε να δούμε όλοι μαζί τα στοιχεία σχετικά με το μέτρο της διακοψιμοτητας».
Η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ
Σχετικά με τα παραπάνω θέματα, η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση όπου τονίζει τα εξής:
"Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων για να βγει επιτέλους  η οικονομία και η κοινωνία από την ύφεση και την κρίση. Αυτή η προσπάθεια υπονομεύεται όταν μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα προτάσσουν τη διατήρηση των απαράδεκτα υψηλών τιμών κερδοφορίας που εξασφάλισαν με κρατικές εγγυήσεις στο παρελθόν, με πρόσχημα τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η ελληνική βιομηχανία έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ της υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ  υποστηρίζει το διαγωνισμό για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, με όριο στην ισχύ και τις τιμές, ούτως ώστε να υπάρχει λελογισμένη και το κυριότερο προγραμματισμένη ένταξη νέας φωτοβολταϊκής ισχύος στο σύστημα.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μηχανισμό διακοψιμότητας στη Γερμανία, με ισχύ έως και το 2022, υπογραμμίζοντας στην απόφασή της ότι «το μέτρο υποστηρίζει ακριβώς την ευστάθεια του συστήματος ιδιαίτερα σε αγορές όπου υπάρχει αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ».  
Προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση ότι στην Ελλάδα, μεμονωμένοι επιχειρηματικοί φορείς παραγωγών φωτοβολταϊκών, με εγγυημένες υψηλές αμοιβές, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του μέτρου της διακοψιμότητας στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Κόπτονται άραγε για τις ΑΠΕ ή για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας;
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί επιβεβλημένη τη διερεύνηση της δυνατότητας για περαιτέρω περιορισμό των απαράδεκτα υψηλών τιμών που συνεχίζουν να απολαμβάνουν κατηγορίες εισοδηματιών-επενδυτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: