DEH

DEH

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

 
 
Σημαντική συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ των συντονιστών των επτά πολιτικών κομμάτων σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στα άρθρα 10γ & 10δ της νομοθεσίας που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS) ώστε να λάβει δωρεάν δικαιώματα την περίοδο 2021-2030.
Στη συνέχεια στήριξης από την επιτροπή Βιομηχανίας του Ε.Κ., καλείται πλέον η επιτροπή Περιβάλλοντος να αποφασίσει στις 8 Δεκεμβρίου αν η χώρα μας θα ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις και να αποκτήσει εξαίρεση ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για όλα τα δικαιώματα που εξασφαλίζουν. Η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε ήδη συμβιβαστική τροπολογία τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Carbon Pulse, οι συντονιστές θα συζητήσουν σήμερα για το κρίσιμο αυτό θέμα, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου ώστε να ενσωματωθεί στην Έκθεση που θα καταλήξει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Όπως είναι φυσικό, ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ πιέζουν τις Βρυξέλλες προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρούν ότι είναι άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας στην εξαίρεση, καθώς υιοθετήθηκε όταν το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν πάνω από 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2013, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει λόγω της κρίσης. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αρχικά πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οι χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανωτέρω άρθρων, οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να προβούν σε αλλαγές των μονάδων τους προκειμένου να λάβουν τα δωρεάν δικαιώματα. Από την πλευρά της, η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ε.Κ. εξετάζει συγκεκριμένους όρους ώστε να μην καταλήγουν τα δωρεάν δικαιώματα να στηρίζουν τη λιγνιτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: