DEH

DEH

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η μεγάλη κομπίνα. Τα σημειωματάρια «έκαψαν» τον ηλεκτρολόγο που υποσχόταν 80% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος


DEI METRITES 
 Ένας 42χρονος ηλεκτρολόγος φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος ρευματοκλοπής που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο 42χρονος περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως… μετρ στο πείραγμα των μετρητών ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς κατάφερνε να αποσφραγίζει τους μετρητές χωρίς αφήνει ίχνη. Συνεργοί του ήταν ένας 39χρονος Ρομά, ο οποίος είχε κυρίως το ρόλο να βρίσκει πελάτες, και ένας 28χρονος Αλβανός. Τα τρία μέλη του
κυκλώματος συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία την περασμένη Τρίτη, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν σημειωματάρια με το πελατολόγιό τους.
Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να εξακριβώσουν 110 περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αργυρούπολη, Μελίσσια, Βριλήσσια και κέντρο Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους «πελάτες» ήταν επαγγελματίες και διατηρούσαν ζαχαροπλαστεία, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ρούχων. Αρκετά, όμως, ήταν και τα νοικοκυριά που ενέδωσαν στα… επιχειρήματα του κυκλώματος για μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και δέχθηκαν την… επίσκεψή τους στους μετρητές της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κόλπο είχε ως εξής: Οι «πελάτες» έβλεπαν από το λογαριασμό της ΔΕΗ πότε θα γινόταν η καταμέτρηση στους μετρητές και ειδοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος πέντε ημέρες νωρίτερα. Οι δράστες αποσφράγιζαν τους μετρητές και παρέμβαιναν στις ενδείξεις τους, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής καταμετρημένης κατανάλωσης κατά 80%.
Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβανόταν ανά τετράμηνο, ενώ η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος ανερχόταν στα 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις. Οι συλληφθέντες διέπρατταν ρευματοκλοπή ακόμα και στα σπίτια τους, ενώ ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» έκανε το ίδιο και στη ψησταριά που διατηρεί στη Νίκαια.
«Ήθελαν λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους, καθώς γνώριζαν ότι απευθύνονται κυρίως σε άτομα που δεν έχουν πολλά χρήματα. Δελέαζαν όσους γνώριζαν υποσχόμενοι ότι θα απαλλαγούν από τους δυσβάστακτους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης.
Αυτοί που ενέδωσαν ήταν πολλοί. Φτωχοί, πλούσιοι, ιδιώτες, επαγγελματίες. Κάποιος για παράδειγμα που κατανάλωνε 5.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε -μετά την παρέμβαση που του έκαναν-τιμολόγιο για 800 κιλοβατώρες. Ο αρχηγός είχε μεγάλο κοινωνικό κύκλο, όπως και ο Ρομά. Έτσι, απέκτησαν σχετικά γρήγορα πελάτες που σίγουρα είναι περισσότεροι από 110.
Αυτό που πρόδωσε την έκταση της δράσης του ήταν τα σημειωματάρια, στα οποία κατέγραφαν αναλυτικά τις δουλειές τους. Εκτιμάμε ότι το κέρδος του ήταν από 30.000 έως 40.000 ευρώ ετησίως», λέει αστυνομική πηγή.
Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των δραστών από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία για την παρέμβαση στους μετρητές. Ο 42χρονος ηλεκτρολόγος που είχε ηγετικό ρόλο δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις Αρχές. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει τεχνικός έλεγχος από το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., προκειμένου να υπολογισθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
 
http://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: