DEH

DEH

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Παγώνουν προσωρινά οι απολύσεις των 60άρηδων στη ΔΕΗ, θα τρέξουν από το 2017

Γιώργος Φιντικάκης
 
Πάγωσαν προσωρινά οι απολύσεις των προχωρημένης ηλικίας εργαζομένων στη ΔΕΗ, στόχος ωστόσο είναι να τρέξουν από το 2017, δίχως ακόμη να έχει αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός τους.
Διότι δεν είναι μόνο 200 οι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών που θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ, αλλά πολλαπλάσιοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του "Energypress" έχουν γίνει διαφόρων ειδών "ασκήσεις", όπου κατεβάζοντας λίγο τα ανώτατα ηλικιακά όρια, μεγαλώνει και το "κούρεμα" στο προσωπικό.
Ετςι προκύπτουν και τα σενάρια για 400 ή 600 άτομα προς αποχώρηση, που στην πλειοψηφία τους αφορούν εργαζόμενους 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια στη ΔΕΗ, και οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει καιρό τώρα από την επιχείρηση, αν οι συμβάσεις τους δεν είχαν μετατραπεί το 2012 σε αορίστου χρόνου.
Η ρίζα του προβλήματος
Εκεί βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος, στο 2ο Μνημόνιο (ν.4046) του 2012, που μετέτρεψε τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού στις ΔΕΚΟ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ανοίγοντας το δρόμο σε απολύσεις. Αλλά μετατρέποντας τις συμβάσεις σε αορίστου, καταργήθηκαν στην ουσία τα όρια ηλικίας, δίχως ταυτόχρονα να τολμήσει κάποια κυβέρνηση να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.
Σαν αποτέλεσμα επιχειρήσεις σαν τη ΔΕΗ έφτασαν να απασχολούν όλο και περισότερους εργαζόμενους προχωρημένης ηλικίας που παρ' ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, επιλέγουν για οικονομικούς λόγους (φορολογικές και άλλες υποχρεώςεις, κ.ο.κ.), να παραμείνουν στην εργασία. 
Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα των αποχωρήσεων όσων έχουν υπερβεί κάποια όρια ηλικίας - έπειτα από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ δεν τέθηκε τελικά στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ-  συζητείται επισήμως ή ανεπισήμως στην επιχείρηση εδώ και χρόνια. Επειδή όμως απολύσεις και πολιτικό κόστος είναι έννοιες ασύμβατες, ουδέποτε προχώρησε, με αποτέλεσμα το πρόβλημα σήμερα να έχει μεγεθυνθεί.
Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού έχει ανέβει περαιτέρω, αφενός γιατί ο ρυθμός συνταξιοδοτήςεων στη ΔΕΗ έχει πέσει κατακόρυφα, αφετέρου επειδή ως γνωστόν απαγορεύονται νέες προσλήψεις.
Βγήκαν στη σύνταξη μόλις 150
Αντίθετα απ' ότι ισχύει στο Δημόσιο όπου φέτος καταγράφηκε πανικός από αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, η ΔΕΗ ακολουθεί μια δική της μοναχική πορεία.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ 2.500 άτομα, αριθμός που έπεςε στους 1.500 το 2011, για να υποχωρήςει τα επόμενα χρόνια σε 700-800, και να φτάσουμε στην περυσινής χρονιά, οπότε και αποχώρησαν από την επιχείρηση μόλις 150 άτομα. Δηλαδή τα ποσοστά συνταξιοδότησης από 4% ετηςίως, έχουν μειωθεί στο 1,5%.
Και ο γιατρός ετών 80
Σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται συνεχώς, (στους εναερίτες ξεπερνάει τα 50 χρόνια), η επιχείρηση "γερνάει" όλο και περισσότερο, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις εργαζομένων 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια στη ΔΕΗ. Αν και δεν αποτελεί φυσικά τον κανόνα, εντούτοις αυτό που μεταξύ αστείου και σοβαρού συζητείται στην ΔΕΗ, είναι η περίπτωση γιατρού ηλικίας 80 ετών!
Μπορεί επομένως το θέμα της απόλυσης των προχωρημένης ηλικίας εργαζομένων να πήρε παράταση, όλα ωστόσο δείχνουν ότι αυτή θα είναι προσωρινή. Το θέμα θα έρθει σε κάποιο από τα επόμενα Δ.Σ., προκειμένου σε συννενόηση με τη ΓΕΝΟΠ, το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2017.
Δεν θα γίνουν οριζόντια
Μέχρι τότε οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να επιδίδονται σε ασκήσεις επί ασκήσεων για να καταλήξουν στη πιο δίκαιη φόρμουλα, καθώς οι απολύσεις δεν πρέπει να γίνουν οριζόντια. Αλλο είναι για παράδειγμα ένας εργαζόμενος 60 ετών να απασχολείται στο ορυχείο και άλλο στο γραφείο. Αλλο είναι να δουλεύει ως εναερίτης και άλλο πίσω από μια οθόνη υπολογιστή.
Το σημερινό καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις μιλάει για 5% επί του συνολικού προσωπικού μιας επιχείρησης, με πλαφόν τα 30 άτομα το μήνα. Υπό αυτή την έννοια, θα χρειασθούν γύρω στους 7 μήνες προκειμένου να απολυθούν 200 άτομα. Εκτός και αν από του χρόνου απελευθερωθεί το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Δεδομένου πάντως ότι από το 2012 οι συμβάσεις έχουν γίνει αορίστου χρόνου, καταργώντας στην ουσία τα όρια ηλικίας, αν κάποιος εργαζόμενος προχωρημένης ηλικίας δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και δεν επιθυμεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, η διοίκηση θα πρέπει να του καταγγείλει τη σύμβαση.
Πηγές πάντως της ΔΕΗ διευκρινίζουν ότι το θέμα είναι άςχετο με την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης ως το 2020. Εξηγούν συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση των προχωρημένης σε ηλικία εργαζομένων είναι ζήτημα εξορθολογισμού της κατάστασης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από τον "κορςέ" των μνημονιακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: