DEH

DEH

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Από επίσημα χείλη στη Γερμανία: "οι ΑΠΕ δεν είναι ικανές να παράσχουν ασφαλέστερη και φθηνότερη ενέργεια απ' το λιγνίτη"


H Μπάρμπαρα Χέντρικς είναι η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας απ' το Δεκέμβρη 2013. Ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD και ήταν επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπείας το Δεκέμβρη 2015 στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι. Εκεί φαίνεται πως παραπήρε σοβαρά το ρόλο της κι υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα Σχέδιο για το Κλίμα με ορίζοντα το έτος 2050 για τη Γερμανία, αλλά ξέχασε τη βασική αρχή των πολιτικών: τις ανοησίες και τις βρωμιές τις κάνουμε τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές, όχι παραμονές των εκλογών. Η Γερμανία έχει εκλογές το Σεπτέμβρη 2017, η Χέντρικς θεωρεί πως στο Σχέδιο για το 2050 πρέπει να συμπεριλάβει και το σχεδιασμό της απεξάρτησης απ' το λιγνίτη, επειδή έτσι λένε οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά "λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο": ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μαρόκο (COP22), της 1ης Συνόδου μετά το Παρίσι, η Hendricks ήθελε να εμφανίσει το Σχέδιό της με έγκριση της κυβέρνησης, αλλά την Τρίτη 8/11 πρόβαλε βέτο ο επικεφαλής του SPD, αντικαγκελάριος και Υπουργός Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και το Σχέδιο για το Κλίμα πετάχτηκε προσωρινά στον κάλαθο των αχρήστων. Παραμονές εκλογών κανείς δεν μπορεί να συζητά για απεξάρτηση απ' το λιγνίτη και μάλιστα για ένα ορίζοντα τόσο μακρινό όσο το 2050, τότε που με τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων Μέρκελ, Γκάμπριελ και Χέντρικς θα έχουν εγκαταλείψει προ πολλού το μάταιο τούτο κόσμο. Αντίθετα, στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2017 Μέρκελ και Γκάμπριελ θα είναι βιολογικά παρόντες και επιθυμούν να παραμείνουν και πολιτικά παρόντες, οπότε κανείς δεν συζητά σοβαρά την απεξάρτηση απ' το λιγνίτη, καθώς πρακτικά κάτι τέτοιο επί του παρόντος ΔΕΝ φαίνεται τεχνικά εφικτό!
Το SPD στηρίζεται εκλογικά στα εργατικά συνδικάτα και ένα απ' τα μεγαλύτερα είναι το IG BCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie), η ένωση εργαζομένων σε ορυχεία, χημικά κι ενέργεια, με επικεφαλής τον Έλληνα Μιχ. Βασιλειάδη. Το IG BCE συνεργάστηκε στενά με την Ένωση Βιομηχανιών BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) για να μπλοκάρουν από κοινού το Κλιματικό Σχέδιο της Χέντρικς.

Επειδή ωστόσο η Χέντρικς φαίνεται πως δεν εννοεί να το καταλάβει, ανέλαβε να της το εξηγήσει ο Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke, σ' επιστολή που της έστειλε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Die Welt: "Είναι σαφές πως η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ - και είναι γνωστό πως το Βρανδεμβούργο  ηγείται σ' αυτή - θα μειώσει τον άνθρακα κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα χρειαζόμαστε την τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Δεν μπορώ να υποστηρίξω το Σχέδιο όταν λέει όχι σε επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και ορυχεία, καθώς αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ηλεκτροδότησης ολόκληρης της Γερμανίας." 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 
Ωστόσο ο Woidke δεν περιορίστηκε στην αποσαφήνιση των απόψεων στη Χέντρικς και την περασμένη Κυριακή έστειλε και 2η επιστολή, στη Μέρκελ και στον Αλτμάιερ: "Οι ρυθμίσεις για τον άνθρακα είναι από την άποψη της βιομηχανικής πολιτικής, αλλά και από τη σκοπιά της ενεργειακής πολιτικής ανυπόφορες. Η ηλεκτροπαραγωγή ... από λιγνίτη ακόμα βρίσκεται στο 24%. Noch sind die erneuerbaren Energien längst nicht in der Lage, den Industriestandort Deutschland mit sicherer und preiswerter Energie zu versorgen - ή στα Αγγλικά, όπως το ανέβασα στο FB: "Until now, renewable energies are not able to supply the industry location Germany with more secure and cheaper energy [than lignite]." ή στα Ελληνικά: Οι ΑΠΕ δεν είναι ικανές να παράσχουν στην βιομηχανική περιοχή της Γερμανίας ασφαλέστερη και φθηνότερη ενέργεια [απ' το λιγνίτη].


Με τα λόγια του αυτά ο Woidke έβαλε άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της Energiewende, της παντελώς αποτυχημένης 20ετούς απόπειρας ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας σε ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις πιο αναξιόπιστες μορφές των ΑΠΕ, τα αιολικά και τα Φ/Β. Δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα με μια ματιά πόση εγκατεστημένη ισχύ αιολικών & Φ/Β έχουν βάλει ήδη οι Γερμανοί, σε σχέση με λιγνιτικά και πυρηνικά. Και μ' όλα αυτά που έχουν ήδη εγκαταστήσει δεν αντέχουν να κλείσουν ούτε καν τα πυρηνικά τους, για τα οποία εξαρχής έγινε όλη η πανάκριβη φασαρία της Energiewende. Για τον πολύ απλό λόγο πως οι αναξιόπιστες μορφές ΑΠΕ, που κυρίως επέλεξαν να αναπτύξουν οι Γερμανοί, τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα ανύπαρκτα το βράδυ Φ/Β, δεν μπορούν ν' αντικαταστήσουν τις αξιόπιστες θερμικές μονάδες, που δίνουν εγγυημένη παραγωγή τη στιγμή που χρειάζεται στο σύστημα ηλεκτροδότησης κι όχι μόνο όταν φυσά ή όταν έχει ήλιο. 
Όλοι ξέρουν πια πως η Energiewende είναι τελειωμένη ιστορία, οι μόνοι που δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει ακόμα είναι ο Σκουρλέτης κι ο Βερροιόπουλος, γι' αυτό και τον πρώτο τον χάσαμε νωρίς, περιμένω να δω πότε θα χάσουμε και τον δεύτερο, κάτι που δεν φαντάζομαι πως θ' αργήσει και πολύ, αρκετά τον έχει στερηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων.  
Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει πια τους Γερμανούς πολιτικούς, ενόψει των εκλογών του 2017, είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρουν για ακόμα μια φορά να παρουσιάσουν το φιάσκο ως επιτυχία, πώς θα σπρώξουν το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί, ελπίζοντας να καταφέρουν να φορτώσουν στον Τραμπ την αναπόφευκτη επικείμενη εγκατάλειψη της μεγάλης ανοησίας. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να παρουσιάσουν, ενόψει των εκλογών, ένα ρετουσαρισμένο Κλιματικό Σχέδιο, με στόχους-ευχολόγια μείωσης εκπομπών για το 2030, τους οποίους θα αναλάβουν κάποιοι άλλοι να τους ξεφορτωθούν, μετά από μια δεκαετία. Και φυσικά θα προβλέπονται "χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς", αόριστες υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές με λιγνιτική δραστηριότητα, περιοχές που κατά διαβολική σύμπτωση τυχαίνει να έχουν και πολλές ψήφους. 

Μόνο που νωρίτερα, το 2020, η Γερμανία ΔΕΝ θα έχει πιάσει τους στόχους της και το 2022 θα πρέπει και να κλείσει τα τελευταία πυρηνικά της. Κάτι που θα κάνει το λιγνίτη της, τον απόλυτο "schwarze gold" της, το "μαύρο χρυσό" της, ακόμα πιο πολύτιμο κι αναντικατάστατο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: