DEH

DEH

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τι ζητά το τελικό κείμενο των θεσμών για δημοπρασίες, ΑΔΜΗΕ, απελευθέρωση ενέργειας για τη β΄ αξιολόγηση


Τι ζητά το τελικό κείμενο των θεσμών για δημοπρασίες, ΑΔΜΗΕ, απελευθέρωση ενέργειας για τη β΄ αξιολόγηση 
 Χαμηλότερες τιμές στα ΝΟΜΕ -  Αυστηρά όρια για τον ΑΔΜΗΕ βάζουν οι θεσμοί
Μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την υιοθέτηση πολιτικών υπερ των Ανανεώσιμων Πηγώνν και του Φυσικού Αερίου πετριλαμβάνει το Κείμενο των Θεσμών για την Δεύτερη Αξιολόγηση στον Τομέα των Ενεργειακών.
 Στις αναγκαίες προτεραιότητες περιλαμβάνοπνται τα εξής:
 
  - Αφού υπογράψει η ΔΕΗ με την κινέζικη State Corporation Grid of China για το 24% του ΑΔΜΗΕ,το 51% θα μεταβιβαστεί στην Hoding Εταιρία του Δημοσίου η οποία και θα εισάγει στο Χρηματιστήριο το 25% εντός του Φεβρουαρίου.
Αν αυτό δεν ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια αυτά θα πρέπει να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Για να μην πληγεί η αναγκαία ρευστότητα της ΔΕΗ οι σκέψεις που γίνονται είναι να μεταβιβαστεί το τμήμα του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο με συμψηφισμό φόρου ύψους 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την υπεραξία πώλησης του πακέτου του ΑΔΜΗΕ για την ΔΕΗ.
Γίνεται σαφές ότι οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης του χρονικού ορίζοντα για το εγχείρημα του ΑΔΜΗΕ αυστηροποιούνται.
 
Τα ΝΟΜΕ

  - Τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να λάβει χώρα η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ με ένα επιπλέον 12% σε ποσότητα από την συνολική παραγωγή του 2016.
Oι τιμές εκκίνησης θα έχουν λάβει υπόψη τους τις αναθεωρημένες τιμές του 2016 με βάση τα CO2,δηλαδή τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα.
Αρα θα είναι μικρότερες σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις και η ζημιά για την ΔΕΗ θα μεγαλώσει.
Η νέα αναθεώρηση των τιμών θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017.
Το 8% που πουλήθηκε το 2016 θα ρολάρει προς απόφαση για πώληση τον Σεπτεμβριο του 2017 με αναθεωρημένες τιμές και οι δημοπρασές θα λάβουν χώρα τον Δεκέμβριο του 2017.
Ετσι θα δημοπρατηθεί ένα 20% επιβεβεαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες του Worldenergynews.gr
  
Aναναεώσιμες - ΔΕΣΦΑ

- Τον Ιανουάριο του 2017 οι αρχές θα πρέπει να φέρουν το νεο θεσμικό πλαίσΙο για της Ανανεώσιμες Πηγές που ολοκληρώνεται την πρωτη πιλοτική δημοπρασία για τα φωτοβολταικά.
Στόχος η πλήρης δημοπρασία να προσδιοριστεί και εφαρμοστεί τον Μαρτιο του 2017.
Να αεφαρμοστούν οι δεσμεύσεις για την σχέση ΔΕΗ- ΛΑΓΗΕ
Να εφαρμοστεί η δέσμευση ως προς την Κομισιόν για τα ΑΔΙ,δηλαδή για τον Προσωρινό Μηχανισμό Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Οσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ το ΚΥΣΟΙΠ θα ετοιμάσει οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου με στόχο την βελτίωση του ανυαγωνισμού.
Η πρώτη δημοπρασία θα λάβει χώρα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που θα έχει περάσει από την Επιτροπη Ανταγωγνισμού,οπου η ποσότητα θα προσδιοριστεί στο 16% της ετήσιας διάθεση της ΔΕΠΑ στην αγορά για το 2016.
     
Το νέο νομικό πλασίο για το target model θα πρέπει να εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: