DEH

DEH

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ν. Χατζηαργυρίου: Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο αγοράς μέσα από τα Δίκτυα

Ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου αναφέρθηκε στο  νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρισμού με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηριού.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαργυρίου, για το διάστημα 2015-2020 προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 1,25 δισ. Ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και το μετασχηματισμό του σε "έξυπνο" δίκτυο, με την εφαρμογή 12 στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων.
Ο κ. Χατζηαργυρίου ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχει η δυνατότητα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών 3-play. 
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Ευχαριστώ θερμά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνεται για να συμμετάσχω στο σημερινό Συνέδριο, το οποίο πιστεύω πως είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς όλοι μας ζούμε σήμερα με την αγωνία της επόμενης ημέρας για την Ελληνική Οικονομία.
Αυτό που επιχειρούμε όλοι εδώ, μέσα από αυτό το Συνέδριο, είναι να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον. Να δούμε πως οι σημερινές στρατηγικές επιλογές, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Κυρίες και κύριοι, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια ανάπτυξής της.
Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας διανύει μια περίοδο ριζικών αλλαγών, τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρηματικά.
Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών με μέγιστο δυνατό όφελος για τον πολίτη, την οικονομία και το περιβάλλον.
Η επανάσταση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά έχει ξεκινήσει με αφετηρία τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την ενεργειακή επάρκεια και την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η τεχνολογία αποτελεί το βασικό εργαλείο για την μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα.
Το τελευταίο διάστημα ακούτε νομίζω πολύ συχνά τον όρο Έξυπνα Δίκτυα σε θέματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα. Πράγματι σήμερα ζούμε την επανάσταση των δικτύων στην ενέργεια μέσα από την πρόοδο της τεχνολογίας, όπως ακριβώς ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια την επανάσταση στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών.
Τα Έξυπνα Δίκτυα είναι σήμερα στο επίκεντρο του σχεδιασμού όλων των σύγχρονων εταιριών Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η μετάβαση στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος που θα συνδυάζει την επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από αυτά.
Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι εντυπωσιακές. Από το σύνολο των περίπου 600 δις ευρώ που θα χρειαστεί να επενδυθούν  για τα ευρωπαϊκά Δίκτυα μέχρι το 2020, τα 400 δις ευρώ, δηλαδή τα 2/3, θα υλοποιηθούν στα Δίκτυα Διανομής. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται προς τα Δίκτυα χαμηλής τάσης, καθώς οι Διαχειριστές μέχρι το 2035 αναμένεται να αυξήσουν την αναλογία τους στο σύνολο των επενδύσεων στο 75% και στο 80% μέχρι το 2050. Παράλληλα, για την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων, οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν τα 62 δις ευρώ μέχρι το 2025.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζεται από τις ευρωπαϊκές τάσεις , καθώς η εθνική νομοθεσία έχει προσαρμοστεί στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της ΕΕ.
Η εγχώρια αγορά παράλληλα επηρεάζεται από τις απαισιόδοξες προοπτικές για τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένη την συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, αλλά και από την ανάγκη για φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές, τη βιομηχανία αλλά και τις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ, δημιουργεί πλεονάζουσα ισχύ και μειώνει τη δυνατότητα απόσβεσης στη συμβατική παραγωγή.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που περιγράφω, η αγορά διανύει μια περίοδο έντονης αναδιοργάνωσης που χαρακτηρίζεται κυρίως:
  • Από την είσοδο των νέων παικτών, οι οποίοι περιορίζουν το μερίδιο της ΔΕΗ, αλλάζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και άλλων βασικών θεσμικών φορέων της αγοράς, του ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κτλ.
  • Από την έναρξη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
  • Αλλά και από την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου Ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά του, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για τη Διαχείριση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νησιών και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, επενδύει στα Έξυπνα Δίκτυα και σε όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτά, για να μπορέσει να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει την «καρδιά» της ενεργειακής μας αγοράς.
Τα Έξυπνα Δίκτυααλλάζουν το ρόλο των Εταιριών Διανομής όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και τις μετασχηματίζουν σε εταιρίες που διαχειρίζονται έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων, καθώς είναι πλέον διαχειριστές ενός πολύπλοκου συστήματος διανομής ενέργειας που περιλαμβάνει, εκτός από τα παραδοσιακά Δίκτυα, πηγές ενέργειες και ευέλικτα φορτία.
Με την ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων λοιπόν, ο ΔΕΔΔΗΕ μετασχηματίζεται, παύει να αποτελεί έναν διαχειριστή παθητικών δικτύων καιμετατρέπεται σε έναν διαχειριστή ενεργού συστήματος, ο οποίος διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο δεδομένων-όπως βλέπετε και στην διαφάνεια-που αφορά σε ολόκληρη την αλυσίδα, από τα δεδομένα της καταμέτρησης των ηλεκτρονικών μετρητών μέχρι μετρήσεις σε κάθε σημείο του Δικτύου.
Οι Εταιρίες Διανομής μεταμορφώνονται από παραδοσιακοί διαχειριστές  δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε διαχειριστές πολύπλοκων ευφυών συστημάτων με μεγάλο όγκο δεδομένων.
Το νέο μοντέλο αγοράς που διαμορφώνεται, καταργεί το παραδοσιακό της παραγωγής-μεταφοράς-διανομής-λιανικής αγοράς και πελάτη και πλέον δημιουργείται ένα νέο πολύ-σύνθετο αμφίδρομο μοντέλο, με ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, με αμφίδρομη επικοινωνία και ροή μεγάλου όγκου πληροφοριών.
Το ηλεκτρικό δίκτυο του μέλλοντος, ενσωματώνει έξυπνα τις λειτουργίες όλων των
χρηστών που συνδέονται σε αυτό, καταναλωτές ή/και παραγωγοί, ώστε ναπαρέχεταιη ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο αποδοτικό, αειφόρο, οικονομικό και με ασφάλεια.
Ο καταναλωτής μπορεί πλέον να γίνει ταυτόχρονα και παραγωγός, (prosumer είναι ο νέος όρος που έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τον διττό αυτό ρόλο) να συνδιαμορφώνει και να συναποφασίζει με τον διαχειριστή την παραγωγή και την κατανάλωση ρεύματος.
Επιπλέον, με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κρίνεται απαραίτητο για ένα  σύγχρονο δίκτυο να υποστηρίζει αμφίδρομη μεταφορά ενέργειας.  Εάν για παράδειγμα, ο  καταναλωτής παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών, θα πρέπει να μπορεί  να παρέχει στο δίκτυο την ενέργεια που δεν καταναλώνει.
Οι πελάτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι εσείς δηλαδή, αποκτούν πλέον έναν ενεργό ρόλο στον κύκλο παραγωγής-κατανάλωσης.
Μέσα από τα Έξυπνα Δίκτυα, ο χρήστης θα μπορεί να γνωρίζει κάθε στιγμή εάν καταναλώνει ενέργεια που ο ίδιος παράγει, ή ενέργεια που αντλεί από το δίκτυο.
Όλα αυτά που σας περιγράφω δημιουργούν την ανάγκη για την ευφυή διαχείριση ενός μεγάλο όγκου δεδομένων και πληροφοριών, που θα πρέπει να επικοινωνηθούν ανάμεσα στον καταναλωτή και στο διαχειριστή του δικτύου.
Ο καταναλωτής θα μπορεί επιπλέον να γνωρίζει κάθε στιγμή και σε πραγματικό χρόνο το μέγεθος της κατανάλωσής του, όπως επίσης και τις επιμέρους καταναλώσεις κάθε  συσκευής.Με τέτοιου είδους λεπτομερή πληροφόρηση, ο καταναλωτής είναι πλέον σε θέση να προσαρμόσει την ενεργειακή συμπεριφορά του,μεγιστοποιώντας το οικονομικό του όφελος.
Επίσης σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω, ότι η συνεχής ανάπτυξη του InternetofThings (Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων) θα επιτρέψει τη διασύνδεση ολοένα και περισσότερων οικιακών συσκευών στο Διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαχειρίζονται 24 ώρες το 24ωρο τις συσκευές τους και εξ΄αποστάσεως (μέσω ειδικών εφαρμογών στο κινητό, στο tabletκλπ).
Εν κατακλείδι, οι καταναλωτές μέσα από τα Έξυπνα Δίκτυα έχουν πάρα πολλές επιλογές, απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος, είναι  ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο και συμμετέχουν ενεργά στην αγορά ενέργειας.
Όπως η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία να φθάσουν να παρέχουν από μια απλήσύνδεση σταθερής γραμμής τηλεφώνου, ολοκληρωμένα  και σύνθετα πακέτα υπηρεσιών (πχ tripleplay), έτσι σήμερα τα Έξυπνα Δίκτυα μεταμορφώνουν και εκσυγχρονίζουν την αγορά ενέργειας και τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται στους καταναλωτές.
Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα μας δεν βρίσκεται μακριά από αυτό το νέο  μοντέλο αγοράς.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρα με ταχείς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση.
Για να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα, για να μετατρέψουμε το Δίκτυό μας σε ένα Έξυπνο Σύστημα με πολλαπλά οφέλη, ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει στρατηγικά έργα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, από συστήματα τηλεμέτρησης στο Δίκτυο μέχρι προηγμένα συστήματα αυτοματισμού.
Μέσα από το επενδυτικό μας σχέδιο που φθάνει τα 1,25 δις ευρώ έως το 2020, στοχεύουμε στον μετασχηματισμό του Ελληνικού Δικτύου σε ένα Ευφυές Σύστημα, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τις υποδομές για «καθαρή» και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς όλους τους χρήστες του Δικτύου και για ταυτόχρονη τόνωση της εγχώριας οικονομίας καθώς σε αυτό το σημείο  θα πρέπει να υπογραμμίσω πως τα Έξυπνα Δίκτυα θα δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, που θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες εφαρμογές και λύσεις για τη μετάβαση σε αυτό το νέο τοπίο.
Η τεχνολογία και τα Έξυπνα Δίκτυα είναι οι σύμμαχοί μας για την επίτευξη του βασικού μας στόχου, ένα καλύτερο μέλλον για τον Έλληνα πολίτη, το περιβάλλον και την ελληνική οικονομία.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: