DEH

DEH

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τι εννοούσε ως 1 δις. ρευστότητα ο Σκουρλέτης και γιατί η ΔΕΗ δεν την... βλέπει

 
Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην υπουργού ενέργειας ο οποίος χθες κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στον Γ. Σταθάκη, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση 1 δις ρευστότητα για το 2017 στη ΔΕΗ. Μάλιστα τα σχόλια που ακολούθησαν την αναφορά του κ. Σκουρλέτη, ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ που ήταν παρόντα στο υπουργείο, κάθε άλλο παρά κολακευτικά ήταν για την αναφορά του πρώην υπουργού.
Τι όμως εννοούσε ο κ. Σκουρλέτης και από θα προέλθει το 1 δις ρευστότητα στο οποίο αναφέρθηκε;
Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για τα χρήματα που αναμένεται να εισρεύσουν (είτε σε ρευστό είτε λογιστικά) στα ταμεία της επιχείρησης από:
Την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στη State Grid (320 εκατ. ευρώ)
Την μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο (περίπου 300 εκατ. ευρώ)
Την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών του ΑΔΜΗΕ (περίπου 150 εκατ. ευρώ)
Την προκαταβολή της Αλουμίνιον στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο τιμολόγιο (100 εκατ. ευρώ)
Τα έσοδα από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (περίπου 150 εκατ. ευρώ)
Βεβαίως στη ΔΕΗ, όπως φάνηκε και από τα σχόλια που ακολούθησαν στο περιθώριο της τελετής, ουδόλως συμμερίζονται την άποψη Σκουρλέτη. Μάλιστα ένα μέλος του ΔΣ της εταιρείας που παρευρισκόταν έκανε λόγο για λογική «τρεις το λάδι» ενώ άλλο υψηλόβαθμο εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας τόνιζε σε πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και η οποία όπως ο ίδιος παραδεχόταν μόνο εύκολη δεν είναι.
Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη των στελεχών της ΔΕΗ από το 1 δις στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτη, τα μόνα φρέσκα χρήματα θα είναι τα 320 εκατ. των κινέζων. Τα υπόλοιπα όπως πχ τα χρήματα από τα ΝΟΜΕ είναι έσοδα που ούτως ή άλλως θα εξασφάλιζε η ΔΕΗ. Ειδικά μάλιστα για την περίπτωση των εσόδων από τα ΝΟΜΕ όπως τόνιζαν τα στελέχη της εταιρείας, εάν η ΔΕΗ πουλούσε μόνη της την ενέργεια θα εισέπραττε περί τα 80 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Επιπλέον τα στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν ότι η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει φόρο 29% επί του συνόλου της αξίας των μετοχών του  ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβασθούν, καθώς η διαδικασία προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετά μείωση. Ο φόρος αυτός, όπως υπολογίζουν, θα φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ και συνεπώς ΄θα ισοσκελίσει οποιαδήποτε υποχρέωση του δημοσίου να πληρώσει για το 25% που θα πάρει.
Σε κάθε περίπτωση η διελκυστίνδα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και του πρώην υπουργού ενέργειας, όπως φάνηκε χθες μπροστά και πίσω από τις κάμερες της τελετής παράδοσης παραλαβής συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού ενέργειας με τη διοίκηση της ΔΕΗ, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει αποκατάσταση του κλίματος και μια νέα αρχή στις σχέσεις υπουργείου και ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: