DEH

DEH

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Απόφαση ορόσημο της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για παράταση της διακοψιμότητας

Απρόσμενο σύμμαχο στο αίτημά τους για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας απέκτησαν προ ημερών οι βιομηχανικοί καταναλωτές, μετά την έκδοση της κομβικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του γερμανικού σχεδίου εφαρμογής υπηρεσιών “demand response”  από ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Επί της ουσίας η Ε.Ε. ενέκρινε ένα σχέδιο που αποτελεί την αντίστοιχη εφαρμογή στη γερμανική αγορά ηλεκτρισμού των
δημοπρασιών διακοψιμότητας, με το σκεπτικό της Κομισιόν να δικαιώνει την άποψη της βιομηχανίας ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές για την ευστάθεια του συστήματος είναι απολύτως αναγκαίες εξαιτίας της διείσδυσης των ΑΠΕ και ταυτόχρονα δε δημιουργούν πρόβλημα στον ανταγωνισμό. Το αντίθετο μάλιστα αφού σύμφωνα με την ΕΕ η προσφορά υπηρεσιών από καταναλωτές διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην ενιαία ενεργειακή αγορά.
Θυμίζουμε ότι σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, το Νοέμβριο του 2017 λήγει η ισχύς του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή των δημοπρασιών που γίνονται προκειμένου οι βιομηχανίες να προσφέρουν αμοιβόμενες υπηρεσίες στο διαχειριστή ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλευρά της βιομηχανίας έχει ήδη ταχθεί υπέρ της παράτασης του μέτρου και έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τώρα ως προς τη γερμανική πρόταση που εξετάστηκε από την Επιτροπή, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο βελτιώνει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην ενιαία ενεργειακή αγορά.
Στο πλαίσιο του μέτρου (Verordnung zu abschaltbaren Lasten - "AbLaV") ο γερμανός διαχειριστής του δικτύου έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη σύναψη ευέλικτων συμβάσεων με τους ενεργοβόρους καταναλωτές για συνολικά 1500 μεγαβάτ (MW) ισχύος. Αυτές οι συμβάσεις επιτρέπουν στους διαχειριστές δικτύου να μπορούν να δώσουν εντολή περιορισμό της κατανάλωσης των εν λόγω καταναλωτών με αντάλλαγμα την καταβολή μιας καθορισμένης αμοιβής. Το μέτρο θα βοηθήσει τους διαχειριστές του δικτύου να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση του δικτύου περικόπτοντας ζήτηση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Κατά την εξέταση του μέτρου από την Κομισιόν, η Γερμανία απέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες που θα βοηθούν στην ευστάθεια του συστήματος, καθώς στη γερμανική αγορά καταγράφεται αυξημένη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούν αυξημένη ευελιξία από το ηλεκτρικό δίκτυο. Ως εκ τούτου οι διαχειριστές έχουν ανάγκη από υπηρεσίες ευελιξίας ώστε να μπορούν να αντιδράσουν στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού δικτύου.
Επίσης η ΕΕ διαπίστωσε ότι το μέτρο θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας από την πλευρά των καταναλωτικών συμπεριφορών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος. Πάντα σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η  οικονομικότητα του μέτρου διασφαλίζεται από το γεγονός ότι θα διενεργούνται ανταγωνιστικές εβδομαδιαίες δημοπρασίες, οι οποίες και θα καθορίζουν το ύψος της πληρωμής προς τους καταναλωτές. Οι δημοπρασίες θα είναι ανοιχτές σε όλους τους συμμετέχοντες με κατανάλωση άνω των 10MW.
Σε αυτή τη βάση η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το AbLaV θα βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη αξιοπιστία και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος της Γερμανίας. Τέλος διαπιστώνεται ότι το μέτρο βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και ιδιαίτερα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την περιβαλλοντική προστασία και την ενέργεια.

http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: