DEH

DEH

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Σοβαρές διαφωνίες των εναλλακτικών προμηθευτών με το σχέδιο του ΛΑΓΗΕ για τις δημοπρασίες NOME της 25ης Οκτωβρίου


Θοδωρής Παναγούλης

Φωτιές στους κόλπους των εναλλακτικών προμηθευτών άναψε δυο εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, το κείμενο που συνέταξε ο ΛΑΓΗΕ και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (που έληξε χθες), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ να αποτελούν το βασικό όχημα για την ανάπτυξη ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και
την επίτευξη του στόχου για σταδιακή μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019, ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση των τελικών παραμέτρων των δημοπρασιών, αποκτούν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία τους.
Για αυτό και η αναστάτωση που προκλήθηκε μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών, στους οποίους ουσιαστικά απευθύνονται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και από τη συμμετοχή των οποίων θα καθοριστεί ο βαθμός επιτυχίας του μέτρου, πρέπει σίγουρα να προβληματίσει.
Επίκεντρο των αντιδράσεων υπήρξε η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τον καθορισμό της ετήσιας ποσότητας προθεσμιακών προϊόντων προς δημοπράτηση το 2016, το πώς και πόση δηλαδή από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ θα διατεθεί στην πρεμιέρα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, στις 25 Οκτωβρίου.
Στελέχη των εναλλακτικών προμηθευτών εξέφρασαν έκπληξη αλλά και δυσφορία για την πρόταση του ΛΑΓΗΕ που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, τόσο για το γεγονός ότι ανατρέπεται με τρόπο αυθαίρετο όπως σημείωσαν ο νομοθετημένος σχεδιασμός στο θέμα της ποσότητας, όσο και με το ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για δημοπράτηση δυο προθεσμιακών προϊόντων ίδιας διάρκειας την ίδια ακριβώς ημέρα, αντί ενός που θα συμπεριλαμβάνει τη συνολική ποσότητα, αφήνει ανοιχτό παραθυράκι για χειραγώγηση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, οι εναλλακτικοί προμηθευτές με τους οποίους συνομίλησε το energypress παρομοίασαν την τροπή που πήραν τα πράγματα με τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας ότι με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ να προχωρήσει σε κατάτμηση της συνολικής ποσότητας των 460MW σε δύο προϊόντα, 200MW και 260MW αντίστοιχα, με ακριβώς ίδια διάρκεια, σπάνε την παρθενική δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου σε δύο επιμέρους δημοπρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα τεχνητής ανόδου των τιμών εκκαθάρισης, λόγω σημαντικού περιορισμού της προσφερόμενης ποσότητας σε κάθε δημοπρασία (scarcity pricing). Κι αν στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών η συγκέντρωση όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμημάτων ήταν το ζητούμενο του διαγωνισμού, στην περίπτωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η άνοδος των τιμών θα σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού. 
Αντίστοιχος «παρολογισμός» επικρατεί σύμφωνα με τους εναλλακτικούς προμηθευτές και στο θέμα του καθορισμού της συνολικής προς διάθεση ποσότητας, αφού ο ΛΑΓΗΕ υπέβαλε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις.
Ειδικότερα, η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, θέτει δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση του μεγέθους της Ετήσιας Ποσότητας για το έτος 2016, με τη μία να προβλέπει τη διάθεση 460MW για το 2016, ενώ η άλλη φθάνει σε υποδεκαπλάσιο σχεδόν όγκο, προβλέποντας τη διάθεση μόλις 48MW!
Σύμφωνα με τους εναλλακτικούς προμηθευτές αντί ο ΛΑΓΗΕ να προτείνει μόνο τα αυτονόητα 460MW που αντιστοιχούν στο αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που περιγράφεται σε όλους τους σχετικούς με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ νόμους και αποφάσεις, βάζει ως εναλλακτική τη διάθεση μίας ελάχιστης ποσότητας 48MW εντός του 2016, επικαλούμενος τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τους πρώτους 8 μήνες του έτους που διανύουμε.
Ωστόσο, η πρόσφατη νομοθεσία αναφέρει ρητά πως η ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας προς δημοπράτηση για την πρώτη δημοπρασία το 2016 πρέπει να ισούται με ποσοστό 8% της κατανάλωσης του διασυνδεδεμένου συστήματοςενώ τυχόν αναπροσαρμογή των νομοθετημένων ποσοτήτων με βάση την πορεία μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ προβλέπεται για τις επόμενες δημοπρασίες, από το 2017 και μετά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: