DEH

DEH

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Το ΠΟΤΑΜΙ: Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θάβουν τη χώρα βαθύτερα στο λάκκο με το κάρβουνο

Αποτέλεσμα εικόνας για το ποταμι
Στην τροπολογία που ψήφισε η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) και το πανηγυρικό κλίμα που ακολούθησε την ψήφισή της αναφέρεται με ανακοίνωσή του «Το Ποτάμι», με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «θάβουν τη χώρα βαθύτερα στο λάκκο με το κάρβουνο»
Όπως σημειώνεται:
«H Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου (ITRE) υπερψήφισε στις 13 Οκτωβρίου συμβιβαστική τροπολογία, με την οποία, μεταξύ πολλών άλλων, δίνεται δυνατότητα στη χώρα μας να διαθέτει δωρεάν μέχρι 40% των προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο νέο αναθεωρημένο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, κάτι που αρχικά δεν προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν. Τη ρύθμιση επιδίωξαν η κυβέρνηση μαζί με τη ΔΕΗ και τη στήριξαν οι ευρωβουλευτές της Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) Εύα Καϊλή και της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ως μέλη της ITRE. Η κα. Σπυράκη μάλιστα πανηγύρισε στα κοινωνικά δίκτυα ισχυριζόμενη ότι “κάναμε το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να αγοράσει χρόνο και να προχωρήσει στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη”.
Λέει όμως ψέμματα η κα. Σπυράκη. Τα δωρεάν δικαιώματα που προσπαθεί να εξασφαλίσει δεν ωφελούν τη χώρα, αλλά μόνο εκείνο το κομμάτι της που έχει συμφέροντα στο λιγνίτη, επιχειρηματικά και συνδικαλιστικά, ενώ θάβουν την υπόλοιπη χώρα ακόμα βαθύτερα στην παγίδα του κάρβουνου κρατώντας όμηρο τις τοπικές κοινωνίες στις λιγνιτικές περιοχές .
Πίσω από τον διακαή πόθο για δωρεάν δικαιώματα βρίσκεται το σχέδιο ΔΕΗ και κυβέρνησης, σημερινής αλλά και των προηγούμενων, για την κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα 5 και Μελίττη 2) προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, που θα λειτουργούν ως το 2060 και οι οποίες χωρίς δωρεάν δικαιώματα δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι οικονομικά βιώσιμες.
Αυτό που συστηματικά αποκρύπτεται είναι ότι οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αποτελούν δημόσια έσοδα, που διοχετεύονται αφενός στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και αφετέρου στη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας. Η δωρεάν διάθεση του 40% συνεπάγεται απώλεια αντίστοιχου μέρους των εσόδων αυτών κάνοντας τελικά δυσκολότερη τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. “Τη νύφη” των νέων λιγνιτικών μονάδων θα την πληρώσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι καταναλωτές ρεύματος και η η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, ενώ έπεται συνέχεια καθώς θα δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες ζημιές στη 40ετή περίοδο λειτουργίας τους.
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που:
τίθεται σε εφαρμογή η παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα στις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ από την επίτευξη της, γεγονός που δείχνει ότι πλέον υπάρχει μια σπάνια ομοφωνία κυβερνήσεων, κοινωνιών και αγορών για την αμεσότητα της απειλής της Κλιματικής Αλλαγής και της ανάγκης απανθρακοποίησης των οικονομιών μας,
σε όλες τις αναπτυγμένες τουλάχιστον χώρες κλείνουν ανθρακορυχεία, ακυρώνονται σχέδια νέων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και κλείνουν σωρηδόν υφιστάμενοι, ακόμα και ορισμένοι που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, καθώς κρίνεται ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά αν συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Θα κριθεί - οριστικά επί της ουσίας - και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής πριν πάει στην ολομέλεια. Είναι όμως βέβαιο ότι μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διάψευση της ελπίδας των ψηφοφόρων του και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι στην ουσία δε διαφέρει από τη ΝΔ του Καραμανλή και του Σαμαρά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έφεραν την Ελλάδα στην κρίση και απέτυχαν να τη βγάλουν από αυτή. Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να υπερασπίζεται λυσσαλέα τα κατεστημένα συμφέροντα σε βάρος του συνόλου της χώρας και των νεώτερων και επόμενων γενεών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: