DEH

DEH

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Αύριο οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ - Τρέχει παράλληλα και η απόσχιση



Γιώργος Φιντικάκης
Κληρώνει αύριο για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, και αμέσως μετά την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή ξεκινά η διαδικασία για την υπόλοιπη απόσχιση της εταιρείας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. 
Σαν φαβορί για την απόκτηση του 24% θεωρούν στη ΔΕΗ την ιταλική TERNA και την κινεζική Sate Grid, ενώ για την γαλλική RTE εκτιμούν πως είτε δεν θα κατέβει στο διαγωνισμό, είτε θα καταθέσει μη ανταγωνιστικό τίμημα. Σε
κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές θεωρούν εύλογο τίμημα για την απόκτηση του 24% ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ, δίχως φυσικά κανείς να μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις, ευχάριστες ή και δυσάρεστες.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει ανακηρυχθεί ως τις 31 Οκτωβρίου, και αφού προηγουμένως η HSBC, ο σύμβουλος του διαγωνισμού, θα έχει αξιολογήσει μαζί με τη ΔΕΗ και το υπουργείο ΠΕΝ τις προσφορές, ζητώντας ενδεχομένως να βελτιωθούν, εφόσον κριθούν μη ικανοποιητικές.
Τούτο σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, ώστε αμέσως μετά να μπει στην τελική ευθεία και η υπόλοιπη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Δηλαδή η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η μεταβίβαση του 51% στην εταιρεία holding, η οποία και εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία holding, το 26% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.
Τι σχέση έχουν ο ΑΔΜΗΕ με το 17% της ΔΕΗ
Με βάση το νόμο, όλες αυτές οι περίπλοκες διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, καθώς σχετίζονται και με την έναρξη ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον φυσικά αυτή δεν σκοντάψει σε πολιτικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που η πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ έχει τοποθετηθεί χρονικά μέσα στο 2017 ή και το 2018, και όχι νωρίτερα, σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση ΑΔΜΗΕ. Αφενός γιατί όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της απόσχισης, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο το ούτως ή άλλως μπερδεμένο κουβάρι της ΔΕΗ λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ως το 2020, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της, κ.ο.κ. Αφετέρου γιατί αν η πώληση του 17% γινόταν νωρίτερα, πριν δηλαδή να ολοκληρωθεί η πλήρης απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τότε θα οδηγούσε αυτόματα και σε ακύρωση του σχετικού νόμου του καλοκαιριού, βάσει του οποίου το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ. Στο θεωρητικό δηλαδή σενάριο, που θα εμφανιζόταν κάποιος ενδιαφερόμενος για το 17% (κάτι εξαιρετικά δύσκολο), η μείωση του μεριδίου που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, θα οδηγούσε αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση και της συμμετοχής του στον ΑΔΜΗΕ, αφού ακόμη παραμένει κατά 100% θυγατρική της μητρικής επιχείρησης. 
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ είναι η επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Από εκεί και πέρα, το ποσό που θα βάλει στα ταμεία της η ΔΕΗ από την πώληση του 24%, είναι πάνω-κάτω το ίδιο με αυτό που θα της δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εξαγορά του 25% που θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Αν για παράδειγμα καταφέρει να εισπράξει 240 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24%, περίπου άλλα τόσα, δηλαδή 250 εκατ. ευρώ θα βάλει στα ταμεία της και από την πώληση του 25% στο Δημόσιο.
Ασκήσεις αριθμητικής
Αν και τα παραπάνω νούμερα είναι ασφαλώς υποθετικά, συγκεντρώνεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ύψους κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, που θα μπει στα ταμεία της ΔΕΗ κάπου στις αρχές του 2017. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς τα 100 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει ως προκαταβολή από τη συμφωνία με το Αλουμίνιο, τα 131 εκατ. ευρώ (94 εκατ. ευρώ το καθαρό ποσό) που της δίνει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου, όπως αποφασίστηκε στη πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, αλλά και τα ποσά που θα εισπράξει από την πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ της 25ης Οκτωβρίου, αθροίζεται ένα ποσό που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι τα νούμερα αυτά βασίζονται σε απλά σενάρια, ωστόσο παρόμοιες ασκήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στα επιτελεία της ΔΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να κάνει τις εκτιμήσεις της για την επόμενη ημέρα, και να υπολογίσει ποια θα είναι το επόμενο τετράμηνο τα πιθανά της έσοδα, πόσο μάλλον όταν οι ταμειακές της ροές είναι συνεχώς υπό πίεση
Τα νέα από το μέτωπο των πωλήσεων στο ρεύμα δεν είναι καλά. Αφενός χάνει σημαντικά έσοδα εξαιτίας της απόφασής της να χορηγήσει εκπτώσεις 15% στους καλοπληρωτές πελάτες της προκειμένου να συγκρατήσει το μερίδιό της, αφετέρου αυτή καθ' εαυτή η κίνηση δεν δείχνει να φέρνει τα αναμενόμενα. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η διαρροή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μέσα σε ένα μόνο μήνα απώλεσε σχεδόν το 2% της αγοράς. Το μόνο καλό νέο για τη ΔΕΗ είναι ότι η πολιτική διακανονισμών σε 36 δόσεις είχε σαν αποτέλεσμα να ρυθμισθούν οφειλές τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ με στοιχεία τέλους Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: