DEH

DEH

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αύριο η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (της Μανταλένας Πίου)

Στην τελική φάση της προετοιμασίας για την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, τύπου ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, 25 Οκτωβρίου, βρίσκονται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και οι 12 εταιρίες  προμήθειας, οι οποίες έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. 
Οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν στις 12.00 και θα διεξαχθούν
από τον ΛΑΓΗΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της  CosmoOne, εταιρίας του ομίλουΟΤΕ, η  οποία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της  ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Το μέτρο αποσκοπεί στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη διάθεση ηλεκτρισμού παραγόμενου από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού και  να αποκτήσουν όλοι οι προμηθευτές  πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, ανάλογη με αυτή της ΔΕΗ. Αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και μάλιστα η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας συμπίπτει με την παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών και με τις συναντήσεις που γίνονται την περίοδο αυτή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η δημοπρασία αφορά στη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας 460 MWh/h και θα διεξαχθεί με το μοντέλο των Υankee auctions, δηλαδή οι πλειοδότες θα πληρώσουν την τιμή, που δήλωσαν κατά την προφορά (pay as bid).
Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία έχουν οι εταιρίες που έχουν εγγραφεί  στο σχετικό μητρώο και συγκεκριμένα οι εταιρίες προμήθειας :  ELPEDISON, η GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK ΑΕ, η INTERBETON CONSTRUCTION MATERIALS S.A, η NOVAERA ENERGY A.E.,η NRG TRADING HOUSE S.A., η PROTERGIA ΑΕ, η PROTERGIA ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ, η VOLTERRA Α.Ε., η WATT AND VOLT A.E., η ΒΙΕΝΕΡ Α.Ε., τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΕ και η ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ. 
Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί από τη ΡΑΕ στα 37,37 ευρώ/MWh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: