DEH

DEH

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Δεύτερη αξιολόγηση Στο υπερταμείο ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ

της Μανταλένας Πίου

Τη μεταφορά στο νέο Υπερταμείο δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ και ενδεχομένως μεταξύ αυτών, των μεριδίων που θα  εξακολουθεί να κατέχει το δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση, το “μενού” της οποίας περιλαμβάνει πέντε ακόμα προαπαιτούμενα στον τομέα της Ενέργειας.
Η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, όπως έχουν  δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, θα
αφήσει στον έλεγχο του  ελληνικού δημοσίου το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το 34% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. 
Τα “πακέτα” αυτά του δημοσίου δεν συμπεριελήφθηκαν στην πρώτη δέσμη των ΔΕΚΟ που πέρασαν στο Υπερταμείο, έχουν γίνει όμως συζητήσεις με τους δανειστές για να περάσουν σε δεύτερη φάση, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Διευκρινίζουν πάντως ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει άμεσα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ή αν θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που τρέχουν την περίοδο αυτή. 
Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο, πρώτα να μεταφερθεί  το 34% του ΔΕΣΦΑ - ειδικά αν μέχρι το τέλος του μήνα κλείσει η συμφωνία με τους Αζέρους της Socar, όπως όλα δείχνουν- και τον επόμενο χρόνο το 51% του ΑΔΜΗΕ, αφού θα έχει πωληθεί το 24% στον στρατηγικό εταίρο και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόσχισης από τη ΔΕΗ και της δημιουργίας των νέων εταιρικών σχημάτων, που προβλέπει ο νόμος για τον “νέο” ΑΔΜΗΕ.
Στο μέτωπο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, μετά την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ με τα  επικαιροποιημένα τιμολόγια και τις πληροφορίες που φέρουν τον επικεφαλής της ιταλικής Snam να έρχεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για τις λεπτομέρειες του deal. Οι Ιταλοί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 17% στο 30% ή και λίγο περισσότερο και θα ζητήσουν τη καταβολή σε δόσεις του συνολικού τιμήματος. Το τίμημα για το 66% των μετοχών τoυ ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον όρο που έχει θέσει η ΕΕ, η Socar θα πρέπει να μεταβιβάσει τουλάχιστον το 17% των μετοχών σε τρίτη εταιρία. Πρόκειται για το ποσοστό που έχει καταρχήν ενδιαφερθεί να αγοράσει η Snam και το οποίο αναμένεται να αυξηθεί. Εν τω μεταξύ χθες η Socar εξέδωσε ομόλογο 100 εκατ. δολαρίων, ενώ κορυφαίο στέλεχός της δήλωσε ότι η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάσει να πουλήσει μέρος των συμμετοχών της σε διάφορα joint ventures που έχει ανά τον κόσμο.  
Τέλος, όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ  βρισκόμαστε εν αναμονή της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, στις 21 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: