DEH

DEH

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ποιο τίμημα θα είναι επιτυχία για τον ΑΔΜΗΕ


Ποιο τίμημα θα είναι επιτυχία για τον ΑΔΜΗΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η κατάθεση δύο δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ από δύο ισχυρές εταιρείες μία ευρωπαϊκή και μία κινεζική (ιταλική Terna και κινεζική State Grid China Corporation), συνιστά χωρίς αμφιβολία επιτυχία για το διαγωνισμό, που αναμένεται ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή τις επόμενες ημέρες. Βεβαίως είναι γεγονός ότι οι δύο εταιρείες αυτές είναι εκείνες που παρέμεναν ενεργές στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% μέχρι τη
στιγμή που αυτός ακυρώθηκε από την τωρινή κυβέρνηση.
Βεβαίως όλα θα κριθούν στο τίμημα, αφού με την προηγούμενη πώληση η ΔΕΗ είχε λαμβάνειν ένα ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ σε ρευστό και ακόμη 300-400 εκατ. που θα εξασφάλιζε από μελλοντικά μερίσματα, συμψηφισμούς οφειλών προς το δημόσιο και άλλες πηγές. Τώρα που η ανάγκη για ρευστό για τη ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερη, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος το ύψος του τιμήματος που θα εισπραχθεί για την πώληση του 24%, ενόψει και του γεγονότος ότι ο πωλητής δεν αναμένεται να λάβει άλλο ρευστό.
Με βάση την λογιστική αποτίμηση, που είχε γίνει στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού (ο οποίος δεν είχε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώσει την ανεξάρτητη αποτίμηση) το σημερινό 24% αξίζει τουλάχιστον στα 221 εκατ. ευρώ (921 εκατ. ευρώ για το 100%). Υπό το πρίσμα αυτό ένα τίμημα που θα κυμαίνεται μεταξύ των 300 και των 400 εκατ. ευρώ θα μπορεί να κριθεί επιτυχημένο, ενώ οποιαδήποτε προσφορά κάτω από τα 220 εκατ. ως αποτυχία. Σημειώνεται ότι μαζί με τις προσφορές άνοιξε την Παρασκευή και ο φάκελος με την ανεξάρτητη αποτίμηση της Barclays, η οποία πιθανώς να έχει διαφοροποιήσει λίγο τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία και αμέσως μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του SPA (Share Purchase Agreement) καθώς και για το SHA (Shareholders Agreement) καθώς επίσης και για πιθανή βελτίωση του τιμήματος, ώστε το deal να κλείσει και η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, πιθανόν στις αρχές του 2017.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: