DEH

DEH

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Φθηνό ρεύμα από λιγνίτη για πρώτη φορά σε ιδιώτες




Με τη χθεσινή δημοπρασία ρεύματος από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αγόρασαν φθηνά και τώρα ετοιμάζονται να ανταγωνιστούν δυναμικά τη ΔΕΗ ρίχνοντας τις τιμές στη λιανική
    
 Για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας η χθεσινή δημοπρασία θεωρείται ιστορική, καθώς για πρώτη φορά ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες απέκτησαν πρόσβαση στη
φθηνή ενέργεια που παράγεται από τους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά της χώρας.
AdTech Ad

Για την ακρίβεια η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να βγάλει προς πώληση ικανή ποσότητα ενέργειας, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει μέχρι το 2020 το μερίδιο του κυρίαρχου παίκτη να έχει πέσει κάτω από 50%, από 88% που είναι σήμερα.
Οι ιδιώτες εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη που είχε η πρώτη δημοπρασία τύπου NOME, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν και οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λίγα λεπτά πάνω από την τιμή εκκίνησης (η υψηλότερη τιμή που πουλήθηκε ρεύμα ήταν 37,5 ευρώ ανά Μεγαβάτ).
Το Δεκέμβριο αναμένεται η δεύτερη δημοπρασία για μικρότερες ποσότητες ρεύματος. Η επιτυχής πρεμιέρα του NOME εκτιμάται ότι θα ανοίξει πανηγυρικά το δρόμο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επιτάχυνση της κινητικότητας στη λιανική του ρεύματος.
Ο μόνος δυσαρεστημένος από την εξέλιξη είναι φυσικά η ΔΕΗ, παρότι έχει κι εκείνη τη θετική επίπτωση του ότι θα βάλει στα ταμεία της 150 εκατ. ευρώ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, η επιχείρηση αμφισβητεί ευθέως ότι υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συμμετέχοντες λειτούργησαν συντονισμένα ώστε να χειραγωγήσουν τη διαδικασία και να μείνουν χαμηλά οι προσφορές. Η ΔΕΗ δεν μένει στη διαπίστωση, αλλά δηλώνει ρητά ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση, δήλωση που παραπέμπει σε προσφυγές στις αρχές ανταγωνισμού.
Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία, τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος «χτύπησαν» οι μεγάλοι προμηθευτές ρεύματος. Οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες καθετοποιημένοι «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρισμού (Ήρων, Protergia, Elpedison) απορρόφησαν τη «μερίδα του λέοντος», αποκτώντας 310 MWh/h περίπου, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ εταιρείες τα υπόλοιπα.
Δώδεκα εταιρείες συμμετείχαν στη δημοπρασία, εκ των οποίων ποσότητες ρεύματος πήραν τελικά οι έντεκα.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/fthhno-reuma-apo-lignith-gia-prwth-fora-se-idiwtes.4338163.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: