DEH

DEH

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Πολλαπλές κινήσεις με στόχο να εγκρίνει η Ε.Ε. δωρέαν δικαιώματα CO2 για την Ελλάδα

Σειρά κινήσεων από πολλές πλευρές με στόχο να πεισθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2 για την περίοδο 2021-2030, βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα
Εμπορίας Δικαιωμάτων Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS).
Το ζήτημα έχει αναδείξει η ΔΕΗ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της, ενώ ετέθη και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη, στις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με υψηλόβαθμους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της επιχείρησης είναι να περιορίσει το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος το οποίο εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα λόγω της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αφού θα αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, παράλληλα με την κατάργηση της δωρεάν διανομής.
Πρόσφατα η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κατέθεσε σχετική τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το θέμα τίθεται με έμφαση και από βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το κόστος των ρύπων επιβαρύνει τη κυρίως τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ που είναι συγκεντρωμένη στο ενεργειακό κέντρο της περιοχής.
Μάλιστα ο βουλευτής Φλώρινας Γ. Αντωνιάδης, υπέβαλε σχετική ερώτηση  στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ο κ. Σκουρλέτης με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αντωνιάδη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα, ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, καθώς και ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης  Τσιρώνης έχει θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό το ελληνικό αίτημα είναι να συμπεριληφθεί ση Ελλάδα στις προβλέψεις της Οδηγίας τόσο για τη δημιουργία Ταμείου Εκσυγχρονισμού για τις βιομηχανίες, όσο και δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων για την ηλεκτροπαραγωγή.
Μάλιστα στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για το ελληνικό αίτημα τρία στελέχη της ΔΕΗ και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Μιταφίδης, Χαράλαμπος Χατζηαναστασίου και Παύλος Βαξεβάνης συνυπέγραψαν άρθρο για το θέμα αυτό στην έγκυρη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EurActive.
Πάντως ένα πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έγινε με την υιοθέτηση από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου της συμβιβαστικής τροπολογίας που κατέθεσε η κ. Σπυράκη και άλλοι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αρχικά πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οι χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λετονία. Στην τροπολογία που έγινε δεκτή συμπεριλαμβάνεται και ως έτος αναφοράς και το 2014  οπότε το ελληνικό ΑΕΠ ήταν κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο για να γίνει δεκτή η τροπολογία από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου.
Για το ίδιο θέμα τα τρία στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν με το άρθρο τους, ότι πέραν των κριτηρίων του ΑΕΠ και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας αφού:
Πρώτον, η Ελλάδα έχει περιορισμένη πρόσβαση σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ βρίσκεται σε μια περιοχή όπου – εκτός από την Ιταλία – όλες οι χώρες είτε δεν μετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (Αλβανία, Σερβία, Τουρκία κ.λπ.) ή δικαιούνται δωρεάν δικαιώματα (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία κλπ), αποκτώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Δεύτερον, η Ελλάδα έχει μια σειρά μη διασυνδεμένα νησιά που βασίζονται στο πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταλήγοντας τα τρία στελέχη της ΔΕΗ τονίζουν ότι οι μηχανισμοί αποζημίωσης δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των ευάλωτων κρατών μελών και ως εκ τούτου είναι δίκαιο και εύλογο ότι η Ελλάδα να τύχει της συγκεκριμένης ενίσχυσης, ώστε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση να μπορέσει να επενδύσει σε έργα περιορισμού των εκπομπών ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: