DEH

DEH

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν διακανονιστεί οφειλές της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ένα σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 85% των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, τηρούν τους όρους της ρύθμισης.

Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016,  η ευνοϊκή ρύθμιση της ΔΕΗ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, που δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει το χρέος του σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Κανονικά η προθεσμία ένταξης στη σχετική ρύθμιση έληγε σήμερα, 31 Οκτωβρίου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν διακανονιστεί
οφειλές της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ένα σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 85% των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, τηρούν τους όρους της ρύθμισης.
Ωστόσο, εμφανίζονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ σημαντικό παραμένει το πρόβλημα με τους πελάτες της ΔΕΗ που διατηρούν συστηματικά ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους της τάξης των 1.000 ευρώ.
Πρόκειται για το επίπεδο εκείνο της οφειλής για το οποίο δεν γίνεται αποκοπή ρεύματος, λόγω μη εξόφλησης. Ετσι, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός πελατών προτιμά να αφήνει απλήρωτο το ποσό ως τα 1.000 ευρώ και όταν το ξεπερνά, να εξοφλεί το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό. 
Οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα διακανονισμών αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, με την έγκριση της State Grid Corporation of China (SGCC) ως  προτιμητέου επενδυτή, μετά  τη προσφορά εξαγοράς του 24% του Διαχειριστή έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να δώσουν μία ανάσα στη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας εξ αιτίας των “κόκκινων λογαριασμών”. Ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς τα χρέη την άνοιξη του 2016 είχαν φθάσει κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους της ΓΕΝΟΠ.
Παρότι ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων δείχνει να έχει μειωθεί, μετά τα διάφορα μέτρα όπως το πρόγραμμα διακανονισμών και  η έκπτωση του 15% στη χρέωση ενέργειας για τους συνεπείς πελάτες, η διοίκηση της επιχείρησης εξακολουθεί να ανησυχεί.

‘Αλλωστε το χρονικό διάστημα των 36 μηνών- 3 χρόνια- για την εξόφληση των απλήρωτων λογαριασμών είναι πολύ μεγάλο και είναι άγνωστο σε ποιό βαθμό θα εξυπηρετείται η ρύθμιση  μέχρι τη λήξη της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: