DEH

DEH

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

«Μπόνους» 131 Εκατ. Ευρώ στην ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ στην Τελική Ευθεία για την Πώληση του 24%

Σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 131 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΑΔΜΗΕ προς την ΔΕΗ, ενισχύοντας τα ταμεία της Επιχείρισης, εν όψει και της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ως την ερχόμενη Παρασκευή στον διαγωνισμό για την πώληση του 24%.

Η απόφαση για την αύξηση/μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή του ποσού που προέκυψε στον μοναδικό
μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, καθώς η ΔΕΗ ελέγχει το 100%, ελήφθη κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, το καθαρό ποσό που θα εισπράξει η ΔΕΗ είναι 94 εκατ. ευρώ περίπου.

Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογισθεί και η προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες, τότε η ΔΕΗ ενισχύεται με πολύτιμη ρευστότητα, σε μία περίοδο που οι ταμειακές της ροές είναι υπό πίεση, τόσο από το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και γενικότερα από τις ρυθμιστικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από τις εταιρικές συναλλαγές, κατά την πολύπλοκη διαδικασία του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, θα επιστρέψουν αργότερα στα ταμεία της ΔΕΗ ως μέρος του τιμήματος που θα καταβάλει το Δημόσιο για την απόκτηση του 51%.

Το τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Και βεβαίως μέσα στο επόμενο διάστημα θα εισπράξει και το τίμημα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή (μετά από τρεις απανωτές αποφάσεις για παράταση της διαδικασίας) και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η κατάθεση προσφορών και από τους τρεις υποψήφιους «μνηστήρες», την κινεζική State Grid, την ιταλική TERNA και την γαλλική RTE, θυγατρική της EDF.

Η ιταλική εταιρεία αναμένεται να κατέβει σε σύμπραξη με το fund F2i και η RTE με την καναδική Hydro Quebec, καθώς όλα αυτά τα σχήματα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του διαγωνισμού.

Σε ότι αφορά το «εύλογο» τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της αξίας της εταιρείας τα επόμενα χρόνια από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Φαβορί για την απόκτηση του 24% παραμένουν η State Grid και η TERNA, ενώ εκτός απροόπτου, η RTE δεν θα «χτυπήσει» τον διαγωνισμό, αν (φανεί ότι) το τίμημα πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού της Γαλλίας, η RTE θα αποφύγει ένα «υπέρμετρο» τίμημα, χωρίς να διευκρινίζει ποιο θεωρεί «υπέρμετρο» ή «εύλογο» τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: