DEH

DEH

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία στη σημερινή πρώτη δημοπρασία NOME – Έμειναν χαμηλά οι τιμές, ανοίγει ο δρόμος για τους εναλλακτικούς

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι πλέον οι εναλλακτικοί προμηθευτές από την εξέλιξη που είχε η σημερινή πρώτη δημοπρασία τύπου NOME. Όλοι (εκτός ενός) οι συμμετέχοντες πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν και οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λίγα λεπτά πάνω από την τιμή εκκίνησης (η υψηλότερη τιμή που πουλήθηκε ρεύμα ήταν 37,5 ευρώ ανά Μεγαβάτ).
Το Δεκέμβριο αναμένεται η δεύτερη δημοπρασία για μικρότερες ποσότητες ρεύματος. Η επιτυχής πρεμιέρα του NOME εκτιμάται ότι θα ανοίξει πανηγυρικά το δρόμο για την
ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επιτάχυνση της κινητικότητας στη λιανική του ρεύματος.
Ο μόνος δυσαρεστημένος από την εξέλιξη θα είναι φυσικά η ΔΕΗ, παρότι έχει κι εκείνη τη θετική επίπτωση του ότι θα βάλει στα ταμεία της 150 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος «χτύπησαν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλοι προμηθευτές ρεύματος, με τις τελικές τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ από 37,37 ευρώ έως 37,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρισμού (Ήρων, Protergia. Elpedison) απορρόφησαν τη «μερίδα του λέοντος», αποκτώντας 310 MWh/h περίπου, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ εταιρείες τα υπόλοιπα.
Δώδεκα εταιρείες συμμετείχαν στη δημοπρασία, εκ των οποίων ποσότητες ρεύματος πήραν τελικά οι έντεκα.
Συνολικά διατέθηκαν 4.029.600 MWh σε 11 εταιρείες σε τιμές που ξεκινούν από την τιμή εκκίνησης έως και 13 σέντς πάνω από αυτήν.
Από τις προσφορές που έγιναν, μόνο μία ισχύος 10 MW δεν ικανοποιήθηκε, ενώ τα πακέτα που διατέθηκαν ξεκινούν από το 1 MWh/ h και φτάνουν έως τα 108 MWh/ h.
Στη μάχη διεκδίκησης του πρώτου πακέτου ρεύματος (460 MWh) είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή:
• Εννέα ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος (Elpedison, Green, Novaera, NRG Trading, Protergia, Protergia Θερμοηλεκτρική, Volterra, Watt & Volt, Ηρων, κ.ά.).
• Δύο εμπορικές εταιρείες βιομηχανικής προέλευσης συμφερόντων των ομίλων Τιτάνα και Βιοχάλκο.
• Τα ΕΛΤΑ που επίσης έχουν άδεια προμήθειας.
• Δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και οι εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ (452.000 ευρώ έκαστη), που έχουν καταθέσει οι 12 διεκδικητές, προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη δημοπρασία.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: