DEH

DEH

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ: ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ Η.Ε. (ΝΟΜΕ) ΠΑΡΤΕ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ

Μία καταστροφική διαδικασία για τη ΔΕΗ ολοκληρώθηκε, προκαλώντας πλατιά χαμόγελα για τους αεριτζήδες ιδιώτες «προμηθευτές και παραγωγούς».
Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αφορά Υδροηλεκτρική και Λιγνιτική παραγωγή, η οποία απέδειξε περίτρανα ότι πρόκειται για ένα στημένο

παιχνίδι προκειμένου να διασφαλίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία φτηνή Ηλεκτρική Ενέργεια 460 MW από τη ΔΕΗ, η οποία υποχρεούται να προσφέρει Η.Ε. με τιμές κάτω του κόστους, αφού αυτές διαμορφώθηκαν μόλις κάτι παραπάνω από την τιμή εκκίνησης δηλαδή από 37,37 στα 37,5 !!!
Μάλιστα αυτό θα πει υγιής ανταγωνισμός!!!  που διακηρύττει η νεοφιλελεύθερη άποψη και έχει υιοθετήσει τόσο το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και οι Εθνικές κυβερνήσεις.
Ο μεγάλος χαμένος δυστυχώς είναι η ΔΕΗ, αφού η πώληση κάτω του κόστους σηματοδοτεί μείωση εσόδων, αν λάβουμε υπόψη ότι στην περίπτωση αυτή θα εισπράξει μόνο 140 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επιπλέον συσσώρευση ζημιών, χειροτερεύοντας την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργικές της υποχρεώσεις, ενώ θα διολισθαίνουν οι χρηματοοικονομικές της δραστηριότητες και επενδύσεις χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η στάση πληρωμών.
Στον αντίποδα οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία αποκτούν φτηνή Η.Ε. χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο, χωρίς να υποβληθούν σε κάποιο επενδυτικό ρίσκο ενισχύοντας τα κέρδη τους, ικανοποιώντας τον μοναδικό στόχο τους, που είναι κέρδη με σιγουριά βρέξει-χιονίσει. Με άλλα λόγια εδώ ισχύει το γνωστό «ΠΑΡΤΕ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ».
Το μοντέλο αυτό (ΝΟΜΕ) αποτελεί την ταφόπλακα για τη ΔΕΗ, για τους καταναλωτές αλλά και για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, ενώ καταδεικνύεται με κάθε παρρησία ότι ο ανταγωνισμός είναι κίβδηλος και η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση της Η.Ε. είναι πέρα για πέρα ψευδεπίγραφη.
Αν αυτό συνεχιστεί για αρκετό καιρό και δεν σταματήσει άμεσα, η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση ενώ η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με Η.Ε. θα τεθεί σε επισφαλή θέση.

Απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων να αποτρέψουμε την ισοπέδωση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα, που επιβάλλουν οι δανειστές, τα μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αντιδράσει άμεσα και το υπουργείο να αναθεωρήσει αυτό το καταστροφικό μοντέλο με αυτή την εξευτελιστική τιμή, που ισοδυναμεί με την χρεοκοπία της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: