DEH

DEH

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Ένωση Μέτωπο χωρών κατά των φόρων στον άνθρακα

Προ ολίγων ημερών το Παρίσι απέσυρε το σχέδιο γιa την επιβολή φόρου άνθρακα στις εκπομπές ρύπων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.


της Μανταλένας Πίου

Μέτωπο χωρών που επιδιώκουν να καθυστερήσουν τη λήψη αυστηρότερων περιβαλλοντικών μέτρων για τους ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει αρχίσει να συγκροτείται στις Βρυξέλλες, ένα μέτωπο  στο οποίο ήδη μετέχει η Ελλάδα λόγω του λιγνίτη και τώρα φαίνεται  να εντάσσεται  και η Βρετανία παρά το ... Brexit..., ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος να το υποστηρίξει και η Γαλλία.
Μάλιστα, προ ολίγων ημερών το Παρίσι απέσυρε το σχέδιο
γιa την επιβολή φόρου άνθρακα στις εκπομπές ρύπων  ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. 
Οπως αποκαλύπτουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, η υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας σε επιστολή της προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ τονίζει ότι το «αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα » σημαίνει ότι οι νέοι κανονισμοί για το περιβάλλον δεν πρέπει να οδηγούν σε «δυσανάλογο οικονομικό κόστος ή σε πρόσθετο τεχνικό βάρος για τη βιομηχανία».
Μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Πολωνία,  η Βρετανία φαίνεται να θεωρεί ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαμόρφωση των μέτρων δεδομένου του σοβαρού αντίκτυπου που θα έχουν. 
Η ΕΕ ως γνωστόν ετοιμάζει την αυστηροποίηση των περιορισμών που θέτει η  Οδηγία για τους Ρύπους, και ήδη τα νέα μέτρα συζητούνται  στα αρμόδια όργανα και στα λόμπυ των Βρυξελλών καθώς στις αρχές του 2017 οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά. 
Η Ελλάδα πιέζει για τη διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μετά το 2020, μία εξαίρεση που έχει ήδη δοθεί σε περίπου άλλες 10 χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για το πακέτο των εξαιρέσεων που είχαν δοθεί σε χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού, μέτρο από το οποίο η χώρα μας αποκλείστηκε επειδή ώς έτος αναφοράς είχε ληφθεί το 2013, όταν το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν λίγο πάνω, στο 61,8%. Την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος περάσει μία τροποποίηση που ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία ως έτος αναφοράς ορίζεται το 2014, χρονιά κατά την οποία το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού. Ωστόσο, η τροπολογία θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, στις 8 Δεκεμβρίου, για να τεθεί κατόπιν στην ολομέλεια και να αποκτήσει ισχύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: