DEH

DEH

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Έξτρα κόστος 372 εκατ. ευρώ υπέρ των ΑΠΕ. Από ΔΕΗ και εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού. Το κόστος αυτό προκύπτει από τη χρέωση προμήθειας, μέτρο που θέσπισε με νόμο τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, την οποία εφεξής θα πληρώνει κάθε προμηθευτής και ο σχετικός πόρος θα διοχετεύεται στον Λογαριασμό.

Σε 371,92 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το έξτρα κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν το 2017 οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές, για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), όπως αποτυπώνονται στο τελευταίο δελτίο για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, που κυκλοφόρησε χθες.
Το κόστος αυτό προκύπτει από τη χρέωση προμήθειας, μέτρο που θέσπισε με νόμο τον Αύγουστο ο υπουργός
Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, την οποία εφεξής θα πληρώνει κάθε προμηθευτής και ο σχετικός πόρος θα διοχετεύεται στον Λογαριασμό. Η χρέωση υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και της εικονικής τιμής που θα είχε η ΟΤΣ αν  την αγορά δεν τροφοδοτούσαν με ηλεκτρική ενέργεια οι  ΑΠΕ.
Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και για φέτος και συγκεκριμένα στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016,  οι προμηθευτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης που προκύπτει. Από το 2017 είναι υποχρεωμένοι βάσει της τροποποίησης που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα  να καταβάλλουν το 100% της σχετικής χρέωσης, έναντι του 75% για το 2017 που προέβλεπε ο αρχικός νόμος του Αυγούστου.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτιμούσε, στις αρχές Οκτωβρίου, σε 45 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση των προμηθευτών που προέκυψε εξ αιτίας της απάλειψης του μεταβατικού  καθεστώτος του 75% για το 2017, ενώ  ο ΛΑΓΗΕ στις προβλέψεις του υπολογίζει το κόστος αυτό σε 130,172 εκατ. ευρώ !.
Οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ όμως  ήταν αυτές που επέτρεψαν στη ΡΑΕ να διατηρήσει αμετάβλητο το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) για το τρίμηνο ως το τέλος του 2016, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Και τούτο, γιατί χάρη στα μέτρα και κυρίως στα 371, 92 εκατ. ευρώ με τα οποία επιβαρύνονται οι  προμηθευτές, το αρχικώς προβλεπόμενο σωρευτικό έλλειμμα του Λογαριασμού για τον Δεκέμβριο του 2017, ύψους  446,59 εκατ. ευρώ, μετατράπηκε σε πρόβλεψη για μικρό πλεόνασμα,  2,50 εκατ. ευρώ στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Η εξάλειψη του ελλείμματος του Λογαριασμού στο τέλος του 2017 αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές (Οκτώβριος 2016), με τους εκπροσώπους των οποίων συναντάται μάλιστα σήμερα το απόγευμα ο υπουργός κ. Σκουρλέτης για την δεύτερη αξιολόγηση.  
Ο υπουργός έχει εκφράσει και την εκτίμηση ότι το έξτρα κόστος από τη χρέωση προμήθειας, τα 371,92 εκατ. ευρώ, οι πάροχοι ηλεκτρισμού δεν θα μετακυλήσουν  στους καταναλωτές και ότι θα τα απορροφήσουν οι ίδιες εταιρίες, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθεί η ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος με μερίδιο 88-89% της αγοράς, σε μία περίοδο μάλιστα, που ξεκίνησε την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες και ενώ αντιμετωπίζει οοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω των χρεών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: