DEH

DEH

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Με το fund «F2I» μπήκε η TERNA στη μάχη για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για fund F2I
Σε ενιαίο σχήμα με το επενδυτικό fund F2I, θα διεκδικήσει η ιταλική TERNA το 24% του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ. 
Τα ποσοστά των δύο ομίλων θα είναι ίσα (50-50) σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ιταλών. Το fund F2I ελέγχεται μετοχικά  μεταξύ άλλων από ασφαλιστικά ταμεία, με κυριότερο το Cassa Depositi e Prestiti (CDP) το  οποίο επίσης ελέγχει την ιταλική TERNA. Επίση, ιταλικές τράπεζες (Intesa Sanpaolo, UniCredit), ενώ στη
μετοχική του σύνθεση βρίσκεται επίσης και το κινεζικό κρατικό  fund CIC (China Investment Corporation).
Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, η συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ αποφασίστηκε, ενισχυτικά στην TERNA, λόγω της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτει.
Το F2I έχει επενδύσει τα κεφάλαια σε εταιρείες του ενεργειακού τομέα και διαχείρισης υποδομών, όπως δίκτυα φυσικού αερίου (2i Rete Gas) αυτοκινητόδρομοι, (Infracis), δίκτυα νερού (Mediterranea delle Acque), ΑΠΕ (αιολικά φωτοβολταΙκά), αεροδρόμια (Τορίνο, Νάπολη) κλπ. Στην ανακοίνωσή του για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, το F21 σημειώνει ότι η κίνηση του αυτή επιβεβαιώνει την στρατηγική ενίσχυσης των συμμετοχών του σε υποδομές και στον ενεργειακό τομέα.
Θα πρέπει  τέλος να σημειωθεί ότι κοινή πρακτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι εταιρείες διαχείρισης υποδομών όπως ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ., να ελέγχονται αμέσως ή εμμέσως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα τους  είναι σταθερά και ελεγχόμενα (στις περισσότερες περιπτώσεις ρυθμιζόμενα), οπότε ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι οι μέτοχοί τους.


Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: