DEH

DEH

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Αύριο κλείνει το data room για τον ΑΔΜΗΕ, στις 15 Οκτωβρίου οι δεσμευτικές – Κούρσα για δύο ο διαγωνισμός

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στον εφαρμοστικό νόμο για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, βγαίνει μπροστά και θα προηγηθεί της σύστασης της εταιρείας συμμετοχών.
Αύριο 5 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η λειτουργία του περίφημου data room στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι
επενδυτές λάμβαναν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και υπέβαλαν ερωτήματα, ούτως ώστε να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τους.
Αυτό αναμένεται να γίνει – εκτός απροόπτου – στις 15 Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία εξπρές που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη ΓΣ της ΔΕΗ.
Πως διαμορφώνεται το σκηνικό σε σχέση με τους 3 υποψηφίους; Καταρχάς εκ των τριών εταιρειών, η γαλλική RTE είναι η εταιρεία που έδειξε το μικρότερο ενδιαφέρον. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα η ανταπόκριση των γάλλων ήταν «υποτονική», ώστε να έχει σχηματιστεί η εντύπωση σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ότι είναι πολύ πιθανό να μην κατατεθεί δεσμευτική προσφορά. Θυμίζουμε ότι εξαρχής η παρουσία της RTE είχε προκαλέσει εντύπωση στην ενεργειακή αγορά, καθώς ο γάλλος διαχειριστής είναι 100% θυγατρική της EdF, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού (ΙΤΟ) που εφαρμόζεται σε ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ και το οποίο ζητήθηκε από τους δανειστές να διαφοροποιηθεί με πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Επίσης η γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του δανεισμού της και για το σκοπό αυτό εξετάζει την παραχώρηση μετοχικού μεριδίου της σε ιδιώτες επενδυτές.
Τώρα ως προς τους άλλους δύο υποψήφιους, αυτοί παραμένουν ενεργοί στη διαδικασία και εκφράζονται ελπίδες ότι τελικά θα «κονταροχτυπηθούν» στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, προς όφελος του πωλητή, δηλαδή της ΔΕΗ. Εδώ βεβαίως κάποιοι υποστηρίζουν ότι δύσκολα οι ιταλοί θα μπορέσουν να «ματσάρουν» τα γουάν των Κινέζων, ωστόσο όπως σημειώνουν γνώστες της αγοράς δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί το στρατηγικό ενδιαφέρον της Terna  για τον ΑΔΜΗΕ, με στόχο τη βαλκανική επέκταση και τη δημιουργία μιας ενοποιημένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού. Οι συνθήκες φαίνεται να αρχίζουν να ωριμάζουν σταδιακά προς αυτήν την κατεύθυνση και η ιταλική εταιρεία θέλει να διαδραματίζει ρόλο κλειδί.
Σε κάθε περίπτωση όπως διαμήνυσε και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο Μ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ αναζητεί τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα προκύψει για την εταιρεία από την παραχώρηση της θυγατρικής της και το τίμημα που θα προσφερθεί στο διαγωνισμό θα αποτελέσει το βασικό έσοδο από την  όλη διαδικασία απόσχισης. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: