DEH

DEH

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Οι ΑΠΕ και ο λογαριασμός Στην Ελλάδα κοστίζουν περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΕ
της Μανταλένα Πίου

Οι ΑΠΕ μπορεί να είναι μία καθαρή μορφή ενέργειας αλλά είναι και πολύ ακριβή, ειδικά με τον τρόπο που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.   Και τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε τον λογαριασμό, με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας να “τρέχει” κάθε φορά να “μαζέψει” τα ελλείμματα. Κάτω από την πίεση των δανειστών, το  ΥΠΕΝ νομοθέτησε για να κλείσει την “τρύπα” των 400 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ
που θα δημιουργηθεί στο τέλος του 2017, αν δεν ληφθούν μέτρα. 

‘Ομως και τώρα, την πολλοστή φορά που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αρνείται να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Ο υπουργός δηλώνει ότι οι τιμές του ρεύματος δεν αυξάνονται, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι τα 400 εκατ. ευρώ που λείπουν  από το ταμείο κάποιος θα κληθεί να τα πληρώσει. ‘Ενα μέρος του κόστους το περνά στους παρόχους ηλεκτρισμού, με το “τέλος προμήθειας” και ευελπιστεί ότι οι πάροχοι δεν θα το μεταφέρουν στους πελάτες τους. ‘Ομως, όπως δείχνει η πραγματικότητα, αργά η γρήγορα, όλα αυτά τα “κρυφά” κόστη  μετακυλίονται στους καταναλωτές.
Το κόστος που απομένει - και δεν είναι καθόλου μικρό- ο κ. Σκουρλέτης το έχει παραπέμψει στο ΕΤΜΕΑΡ και τη ΡΑΕ. Με την ευχή- ή τη γραμμή, όπως θα έλεγαν  κάποιοι καχύποπτοι….- να μην γίνουν αυξήσεις μέσα στο 2016. Οπότε το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξάνεται κάθε τρεις και λίγο μέσα στο 2017, προκειμένου στο τέλος του επόμενου χρόνου το έλλειμμα να έχει εξαλειφθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. 
Εκτός και αν το υπουργείο ετοιμάζει άλλα σχέδια για να μην αυξηθεί η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, όπως πχ ένα νέο new deal, ένα νέο κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και ειδικά των πολύ ακριβών φωτοβολταϊκών, της πρώτης γενιάς και εκείνων που πέραν των υψηλών εγγυημένων τιμών είχαν πάρει και επιδοτήσεις. 
Η σχετική πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από τους θεσμούς.   Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την επαναφέρουν αν το έλλειμμα δεν δείξει αισθητή υποχώρηση.
Είναι καιρός να πούμε την αλήθεια. Οι ΑΠΕ κοστίζουν, στην Ελλάδα περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες και αν δεν λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, τότε θα γεννούν ελλείμματα και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. 

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: