DEH

DEH

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις η αύξηση του ειδικού τέλους για την «πράσινη» ενέργεια (ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ)

Με διακύβευμα τη μεταφορά στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ενός ποσού της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κρίσιμο προαπαιτούμενο του μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ τον Ιούνιο του 2017.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του
εν λόγω προαπαιτουμένου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) πέρασε τον Ιούλιο νομοθετική ρύθμιση που μετέφερε το έλλειμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ, όπως διαμορφωνόταν τότε με βάση τις προβλέψεις του Ιουνίου, στους προμηθευτές ρεύματος, θεσπίζοντας ειδικό τέλος και τον επιμερισμό του ανάλογα με τα μερίδια αγοράς.

Οταν έφτασε η στιγμή των διαπραγματεύσεων, το έλλειμμα εμφάνισε σημαντική απόκλιση προς τα πάνω στα 180 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να αμφισβητούν ότι το νέο μέτρο που θεσπίστηκε είναι επαρκές για να καλύψει μελλοντικά ελλείμματα και να ζητούν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ) για μηδενισμό του ελλείμματος τον Ιούνιο του 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Η νέα πρόταση

Αυτό μεταφράζεται σε υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, αφού θα πρέπει μέσω των τιμολογίων να καλυφθεί η νέα «τρύπα» των 180 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μπήκε από την αρχή στη διαπραγμάτευση θέτοντας ως «κόκκινη» γραμμή τη μη αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύεται όλο το προηγούμενο διάστημα παράταση του μηδενισμού κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή στο τέλος του 2017 και με βάση αυτό τον στόχο παρουσίασε στους πιστωτές νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει μηχανισμό που να καλύπτει τις τυχόν αποκλίσεις που θα εμφανίζονται στον λογαριασμό ΑΠΕ ανά τρίμηνο έναντι του εξαμήνου που προβλέπει το μνημόνιο, προκειμένου να είναι πιο διαχειρίσιμα.

Το υπουργείο έπειτα από συνεχή ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων έχει καταρτίσει σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, τροπολογία, η οποία έχει αποσταλεί στους θεσμούς χωρίς μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα να υπάρχει απάντηση.
Η στάση των θεσμών

Οι πιστωτές φέρονται να αμφισβητούν ακόμη και τις προβλέψεις του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για την εξέλιξη του ελλείμματος και να θέτουν θέμα δημοσιονομικής επίπτωσης στο τέλος του 2017 εφόσον δεν κλείσει, καθώς το έλλειμμα των ΑΠΕ προσμετριέται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Κύκλοι του υπουργείου χαρακτηρίζουν πολιτική τη στάση των θεσμών στο θέμα, επιμένοντας ότι το σχέδιο είναι καθ’ όλα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, ενώ προβλέπει και μηχανισμό διορθώσεων των αποκλίσεων.

Η πλευρά των θεσμών από την άλλη εμφανίζεται σύμφωνα με άλλες πηγές ανυποχώρητη στο θέμα, με την Κομισιόν ιδιαίτερα να δείχνει ενοχλημένη από τη γενικότερη στάση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: