DEH

DEH

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Έχει σημαντικότερα προβλήματα από το ποσοστό του Δημοσίου. Χρέη και κόκκινοι λογαριασμοί απειλούν τον γίγαντα της Ενέργειας

Χρέη και κόκκινοι λογαριασμοί απειλούν τον γίγαντα της Ενέργειας


Μανταλένα Πίου

“Είτε 51%, είτε 34% η συμμετοχή του δημοσίου στη ΔΕΗ … δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Αλλού είναι το πρόβλημα της επιχείρησης”. Με τη ρήση  αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη, που άναψε φωτιές στους κόλπους των
συνδικαλιστών της ΔΕΗ,
μοιάζει να συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. 
Όσο το 34%, η λεγόμενη χρυσή μετοχή, αποτελεί καταστατική μειοψηφία, τα δικαιώματα του δημοσίου στην ΔΕΗ δεν αλλάζουν σημαντικά από ενδεχόμενη μείωση του σημερινού μεριδίου, του  51% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, παρότι το θέμα αυτό έχει αναχθεί σε μείζον από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. 
Ανεξάρτητα με τα κίνητρα και της προεκτάσεις που έχει η μάχη του υπουργού για το 51%, ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ είναι οι κόκκινοι λογαριασμοί, τα χρέη προς την επιχείρηση σε μία περίοδο διαρκούς  μετασχηματισμού της, που θα καταλήξει σε μία  νέα, πολύ μικρότερη ΔΕΗ, με το πελατολόγιό της μειωμένο κατά 40-50% και δίχως τα σταθερά  έσοδα από το  δίκτυο μεταφοράς, την μέχρι σήμερα 100% θυγατρική, τον  ΑΔΜΗΕ.
Τα επενδυτικά σχέδια που έχει ανακοινώσει ο κ. Παναγιωτάκης με την επέκταση στο εξωτερικό είναι αρκετά μακροπρόθεσμα, για να δώσουν λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αν από τώρα δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα είναι πολύ πιθανόν η, ούτως ή άλλως, νέα  ΔΕΗ του αύριο, να έχει υποστεί τέτοια  πλήγματα και να έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η όποια μετοχική συμμετοχή του δημοσίου να μην έχει καμία σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: