DEH

DEH

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα του 2017


της Μανταλένας Πίου

Το πρόγραμμα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ για το 2017 ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ εντός των επόμενων ημερών, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση αν η πρώτη δημοπρασία για το 2017 θα γίνει φέτος τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο του 2017. 


Ας σημειωθεί ότι η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, τύπου ΝΟΜΕ , παραγόμενης από τα λιγντικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, έγινε στις 25 Οκτωβρίου και αφορούσε σε φυσικές παραδόσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά ως τον Οκτώβριο του 2017. 

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ο επόμενος κύκλος, θα αφορά τρεις ή τέσσερις δημοπρασίες, ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι χαμηλότερη από αυτήν του Οκτωβρίου, των 37,37 ευρώ/Mwh και ότι η ποσότητα που θα διατεθεί συνολικά θα είναι γύρω στα 480 MW, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για διάθεση εντός του 2017 του 12% της παραγωγής της ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών. 

Η εκτίμηση για χαμηλότερη τιμή εκκίνησης εδράζεται στη πτώση της τιμής forward για το CO2, σε σχέση με την τιμή στην οποία υπολογίστηκε για την πρώτη δημοπρασία (στον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ρύπων). Επίσης, τον Απρίλιο λήγει ο μεταβατικός μηχανισμός των ΑΔΙ, οπότε -αν δεν παραταθεί- το σχετικό κόστος θα πρέπει να αφαιρεθεί από την τιμή  εκκίνησης της δημοπρασίας εκείνης της περιόδου. 

Τον Ιούνιο εξάλλου θα επανεκτιμηθούν οι ποσότητες που είναι υποχρεωμένη να βγάλει η ΔΕΗ σε δημοπρασία με βάση τη διαμόρφωση του μεριδίου της στην αγορά, καθώς στόχος της όλης διαδικασίας είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή και στη λιανική αγορά ρεύματος να πέσει κάτω από το 50% το 2020. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: