DEH

DEH

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να μετακυλίσουμε τη "χρέωση προμηθευτή" στους πελάτες μας



Γιώργος Φιντικάκης
Κατηγορηματική εμφανίζεται η ΔΕΗ ότι θα απορροφήσει δίχως να μετακυλίσει στους πελάτες της το αυξημένο κατά 45 εκατ. ευρώ, "τέλος προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας", μετά και την τροπολογία Σκουρλέτη. 
Αν και φυσικά αυτό μένει να φανεί στην πράξη, εντούτοις κύκλοι της επιχείρησης που ερωτήθηκαν από το "Energypress" δηλώνουν ότι η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να απορροφήσει την όποια επιβάρυνση, καθώς διαφορετικά - αν
δηλαδή τη μετακύλιε στους πελάτες της-  θα ήταν όπως λένε τα εν λόγω στελέχη "σαν να στρώναμε χαλί στον ανταγωνισμό για να μας πάρει ακόμη περισσότερους καταναλωτές". 
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η αποτελεσματικότητα της φόρμουλας Σκουρλέτη θα κριθεί από τη στάση τόσο της ΔΕΗ όσο και των άλλων προμηθευτών, ενώ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 20 Οκτωβρίου, οπότε και η ΡΑΕ πρόκειται να εκδώσει την απόφαση για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, με την Αρχή πάντως να κινείται σε κατεύθυνση για μηδενικές αυξήσεις.
Τι λέει η αριθμητική 
Στο δια ταύτα, με τη χθεσινή ρύθμιση αφενός παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η υποχρέωση κάλυψης της "τρύπας" του λογαριασμού ΑΠΕ ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε με βάση το μνημόνιο να καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017, αφετέρου αυξάνεται για το 2017 κατά 45 εκατ. ευρώ το λεγόμενο "τέλος προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας" που θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος.  Και τούτο διότι, ενώ ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι για την χρέωση προμηθευτή που αναλογεί σε κάθε έναν από τους προνμηθευτές θα πληρώσει φέτος ποσοστό 50% , 75% το 2017 και 100% το 2018 και πέρα, η τροπολογία προβλέπει 100% πληρωμή και για το 2017.
Δεδομένου πάντως ότι και μετά τα 45 εκατ. ευρώ που θα πάρει επιπλέον ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ το 2017 από τους προμηθευτές, αλλά και μετά τη μετάθεση κατά 6 μήνες της ημερομηνίας που θα πρέπει να μηδενιστεί το έλλειμμά του, εκτιμάται ότι πιθανόν και πάλι στο τέλος του 2017 θα παραμένει κάποιο έλλειμμα, θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες πηγές εσόδων, όπως να αυξηθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων.
Εννοείται ότι τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της ζήτησης. «Αν έχουμε κατά 1% αύξηση της ζήτησης του ρεύματος, είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Αν έχουμε αύξηση των πιστοποιητικών ρύπων, πάλι θα έχουμε πλεόνασμα, όχι απλώς κάλυψη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός.
Διαφορετικά, είτε η ΡΑΕ που θα παρακολουθεί κάθε τρεις μήνες την πορεία του ελλείμματος, θα αναγκαστεί να προβεί στο πολιτικά δύσπεπτο μέτρο των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ, είτε θα επανέλθουν στο τραπέζι σενάρια "κουρέματος" στις ταρίφες των ΑΠΕ, που μέχρι πρότινος έπαιζαν, έστω και ως ακραία. 
Αναφορικά με το άλλο προαπαιτούμενο που εκκρεμούσε, το θέμα των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, πηγές του υπουργείου μεταφέρουν ότι έχει επίσης συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι η αύξηση των ποσοτήτων αυτών από 10% σε 20% να γίνει σταδιακά μέχρι το 2020, αρχής γενομένης από το 2017, όταν και θα δημοπρατηθεί το 16% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει το 16% της συνολιής ποσότητας που διακίνησε τον προηγούμενο χρόνο, το 2018 το 17%, το 2019 το 18%, το 2020 το 19% και το 2021 το 20%. Οι δανειστές ζητούσαν να αυξηθεί η ποσότητα των δημοπρασιών από το 2017 στο 20%, έναντι 10% που δημοπρατούσε η ΔΕΠΑ μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: