DEH

DEH

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Θέμης Μουμουλίδης σχετικά με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά θέματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουμουλιδης
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου αλλά και ενημέρωσης σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις μας σε βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, σας αποστέλλουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την συνδικαλιστική δράση.

Θα μας ενδιέφερε η γνώμη σας και οι απόψεις σας. 
Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και φυσικά στο διάλογο.

Σας ευχαριστούμε.

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ                  

Ο Νόμος 1264/1982 είναι ένας δημοκρατικός και προστατευτικός νόμος, τόσο για τα εργασιακά
δικαιώματα όσο και για την συνδικαλιστική δράση. Εν έτη 2016 αποτελεί σε παγκόσμιο ίσως επίπεδο, το νόμο με τις ευρύτερες  συνδικαλιστικές ελευθερίες και δράσεις.  Όμως στην εφαρμογή ενός νόμου και μάλιστα μακροχρόνια (35 χρόνια μαζί με τις τροποποιήσεις του που δεν άλλαξαν τη βασική φιλοσοφία του) εντοπίζονται αδυναμίες οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σε βάρος του επιδιωκόμενου στόχου, όπως ακριβώς συνέβη με τον 1264/82. Η ελαστικότητα στην εφαρμογή του, οι παρερμηνείες στην πρακτική άσκησής του, οι κατά καιρούς δικαστικές αποφάσεις κ.α. (με δόλο ή άδολα) έφεραν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχασε το κύρος και την αποτελεσματικότητά του και οι εργαζόμενοι πολλά δικαιώματά τους. Και η κατηφόρα συνεχίζεται.
Με στόχο τη βελτίωση των συνδικαλιστικών και εργατικών ελευθεριών, την ανάκτηση της δυνατότητας να ενεργοποιεί ξανά τον κόσμο της εργασίας το Σ.Κ. και να επανακτήσει το κύρος και την δυνατότητα παρέμβασης εκεί όπου ο ρόλος του ορίζει, παραθέτω μερικές σκέψεις μου που ίσως μπορούν ν’ αποτελούν και προτάσεις στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου.
1.  Όπως και τα Προεδρικά Διατάγματα ορίζουν, δεν μπορεί μέλος της διοίκησης (αιρετό ή διορισμένο) μιας επιχείρησης ή οργανισμού κ.λπ. να έχει συνδικαλιστική ιδιότητα, γιατί είναι δυο αντικρουόμενες θέσεις.
2. Στο προεδρείο (θέση Προέδρου και Γραμματέα) της κάθε πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δεν μπορεί να εκλέγοντα για περισσότερες από δυο (2) θητείες τα ίδια πρόσωπα.
3.  Δεν μπορούν επίσης οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι εργαζομένων να εκλέγονται για περισσότερες από μια (1) το πολύ δυο (2) θητείες στα όργανα διοίκησης των επιχειρήσεων, οργανισμών κ.λπ.
4. Το λεγόμενο κώλυμα εκλεγμένων συνδικαλιστών που εφαρμόζεται σε ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις (καταστατικά), από τη θητεία της διοίκησης του οργάνου, αποτελεί ανορθόδοξη μέθοδο λειτουργίας, γιατί δημιουργεί εξαρτώμενους συνδικαλιστές, οι οποίοι αν και αναπληρωματικοί, χαριστικά συμμετέχουν στην διοίκηση, το χρόνο που αποφασίζει ο κωλυόμενος. Η παραίτηση είναι μόνον οριστική και αμετάκλητη και ο αντικαταστάτης (μόνιμα) είναι ο πρώτος αναπληρωματικός.
5. Στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις (με περισσότερα μέλη) κάθε βαθμίδας  σε κάθε εργασιακό χώρο ή επιχείρηση, οργανισμό κ.λπ. πρέπει να δίνονται επιπλέον δικαιώματα (περισσότερα απ’ όσα ορίζονται σήμερα) για να περιορισθεί η μεγάλη πολυδιάσπαση που παρατηρείται.

6. Ο θεσμός των Εργατικών κέντρων είναι εντελώς αποδυναμωμένος και τείνει να απαξιωθεί. Παρελθούσα και σε ισχύ απόφαση της ΓΣΕΕ για ένα Περιφερειακό Εργατικό Κέντρο (στις 13 Περιφέρειες), με λειτουργία των υπαρχόντων ως παραρτήματα, ίσως δώσει νέα πνοή στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της ελληνικής περιφέρειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: