DEH

DEH

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Άκρως θετικό το μήνυμα της συμφωνίας ΑτΕ ΔΕΗ λέει η βιομηχανία


 
Χρήστος Στεφάνου

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στους υπόλοιπους βιομηχανικούς πελάτες της Υψηλής Τάσης από τη συμφωνία που επετεύχθη και επικυρώθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον.
Στα θετικά της εξέλιξης συγκαταλέγονται σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας τα εξής:
Πρώτον κλείνει μια εκκρεμότητα και ένα μέτωπο για ένα
σημαντικό βιομηχανικό πελάτη.
Δεύτερον η ΔΕΗ αποδέχθηκε ένα πάγιο αίτημα, το οποίο πλέον θα πρέπει να αποδεχθεί και για άλλους πελάτες, για την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβάσεων αντί για διετών που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Τρίτον χαρακτηριστικά της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα η έκπτωση προκαταβολής και έγκαιρης προεξόφλησης μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλους πελάτες που είναι διατεθειμένοι και έχουν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν.
Τέταρτον η βιομηχανία εμφανίζεται έτοιμη να υποστηρίξει ανοιχτά το αίτημα της ΔΕΗ να μη συμπεριληφθεί η Υψηλή Τάση στα μερίδια που πρέπει η ΔΕΚΟ να παραχωρήσει κατ΄απαίτηση του μνημονίου (50% μέχρι το 2020).
Βεβαίως η ΔΕΗ όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη είναι έτοιμη να συζητήσει με τους πελάτες της για την ανανέωση των συμβάσεων που έχει υπογράψει μετά τη λήξη τους στο τέλος του 2017. Αυτό βεβαίως απομένει να αποδειχθεί στην πράξη καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις από κάποιους πελάτες και πριν το τέλος του 17. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνέλευση παρέστησαν στελέχη βιομηχανικών ομίλων που έθεσαν μάλιστα και ερωτήσεις για τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
Στους διαδρόμους της συνέλευσης πάντως, επισημάνθηκε και αυτό που επίσημα είπε η διοίκηση της ΔΕΗ ότι η περίπτωση της Αλουμίνιον είναι μοναδική και ότι τα χαρακτηριστικά της δεν τα έχει άλλος πελάτης. Αυτό είναι αλήθεια, όπως αλήθεια είναι ότι και η πλευρά της βιομηχανίας δε θα ζητήσει την ίδια τιμή αλλά την εφαρμογή παραμέτρων της συμφωνίας με την ΑτΕ, που δεν εφαρμόζονται στις συμβάσεις των άλλων πελατών. Πότε θα γίνει αυτό; Τα τέλη του 2017 είναι πολύ μακριά σημειώνουν με νόημα αρμόδιες πηγές… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: