DEH

DEH

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ Μάχη χαρακωμάτων ΔΕΗ - Βιομηχανίας


της Μανταλένας Πίου

Για το ενδεχόμενο έμμεσου αποκλεισμού τους από τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), που ξεκινούν στις 25 Σεπτεμβρίου, ανησυχούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες εξ αιτίας των κινήσεων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των προσπαθειών που καταβάλλει η διοίκηση να εξαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης από το μερίδιο αγοράς που θα πρέπει χάσει η Επιχείρηση ως το 2020.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου, το μερίδιο
της ΔΕΗ στην αγορά πρέπει να πέσει κάτω από το 50% ως το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιχείρηση ζητεί να μην συνυπολογίζεται στο μερίδιό της η κατανάλωση στην Υψηλή Τάση, επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην κατηγορία αυτή των πελατών, τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που προμηθεύονται ηλεκτρισμό σε φθηνότερες τιμές λόγω των μεγάλων καταναλώσεων. 
 “Θεωρώ ότι η εξαίρεση αποσκοπεί στον αποκλεισμό μας από τα ΝΟΜΕ”, δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι αν γίνει δεκτή η εξαίρεση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η ΔΕΗ να μειώσει τις προς δημοπράτηση ποσότητες φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των δημοπρασιών σε επίπεδα μη ελκυστικά για τις βιομηχανίες. “Εμάς μας ενδιαφέρουν οι φθηνές τιμές. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε  στο αίτημα της ΔΕΗ και θα  το διαμηνύσουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα” τόνισε.
Στόχος του κλάδου δεν είναι ο πόλεμος με τη ΔΕΗ αλλά η εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. ‘Αλλωστε παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τη μείωση που έχει επέλθει, το ενεργειακό κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα παραμένει συγκριτικά υψηλό, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.   
Βιομηχανικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι τιμές των ΝΟΜΕ θα πέσουν στο μέλλον, λόγω της κατάργησης των ΑΔΙ από την άνοιξη του 2017 και επειδή προβλέπουν   αποκλιμάκωση των τιμών των ρύπων σε σχέση με τη τιμή forward του CO 2, που  υπολογίστηκε για τη διαμόρφωση της τρέχουσας τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, τα 37,37 ευρώ/MWh (συμπεριλαμβανομένων των ρύπων).
Τα ΑΔΙ είναι μηχανισμός στη χονδρική αγορά για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το κόστος τους επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος.
Ενας “δείκτης” για τα επίπεδα τιμών που θέλουν οι βιομηχανίες  είναι  η τιμή που εξασφάλισε πρόσφατα η “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, τα 31,6 ευρώ/MWh (χωρίς ρύπους και δίκτυο). Πρόκειται βέβαια για μία τιμή, η οποία διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέχρι και με προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η σύμβαση της “Αλουμίνιον” που ενέκρινε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ άνοιξε και πάλι τη  συζήτηση για το βιομηχανικό ρεύμα, παρότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση, εξ αιτίας των πολύ μεγάλων καταναλώσεων. Οι 21 παροχές που τροφοδοτεί η ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση απορροφούν περίπου το 15% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Επιχείρησης και από αυτό το 40% αφορά στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος”

http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: