DEH

DEH

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Yποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση κάτω από το EBITDA του τρέχοντος έτους

Yποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση κάτω από το EBITDA του τρέχοντος έτους Την ώρα που η Mckinsey προχωρά την μελέτη αναδιάρθρωσης κάποιοι επιχειρούν να μηδενίσουν την αξία της επιχείρησης 
Η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά 12,5% μέσα σε 2 συνεδριάσεις δεν δικαιολογείται από κανένα δεδομένο, καθώς η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται κάτω από 500 εκατ ευρώ, όταν η ίδια η διοίκηση έχει αναφέρει ότι το EBITDA θα ανέλθει στα 700 εκατ ευρώ για το 2017, αποτελεί παγκόσμια στρέβλωση.
Ακόμα και στα 500 εκατ ευρώ το EBITDA του 2017 είναι υψηλότερο από την κεφαλαιοποίηση.
Το τι έκανε η ΔΕΗ πριν πουλήσει το 49% του ΑΔΜΗΕ σαν κεφαλαιοποίηση δεν έχει καμία σχέση με το τι κάνει σήμερα, καθώς έλαβε από την πώληση του 49% 320 και 290 εκατ ευρώ, συνολικά 610 εκατ ευρώ.
Κάποιοι λένε ότι ένα μέρος θα πάει σε φόρους, όμως η διαχείριση των ταμειακών ροών έχει ήδη αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με την φορολογία που θα πληρώσει στο β εξάμηνο του 2018.
Παράλληλα θα περιμένει κανείς να δει σε πρώτη φάση τα καθαρά αποτελέσματα σε επίπεδο έτους 2017 για να προσδιοριστεί η φορολογία.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ έγκειται στο ότι οι παλινωδίες του παρελθόντος έχουν κλονίσει την αξιοπιστία της απέναντι στους επενδυτές και σε συγκεκριμένα funds οι οποίοι αμφισβητούν την συνέπεια της διαχείρισης της ελληνικής πλευράς στην αναδιάρθρωση της εταιρίας.
Είναι γνωστό ότι τα funds βασικά εμπιστεύονται μόνον τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος αν και προσπαθεί να μην χάσει η ΔΕΗ βασικά της assets, τους έχει αποδείξει ότι γνωρίζει σε βάθος τα θέματα και μιλά την γλώσσα της αλήθειας.
Αφορμή επίσης για την τελευταία πτώση της μετοχής μπορεί να θεωρηθεί και η απόρριψη από την πλευρά των Βρυξελλών της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες.
Όμως το πρόβλημα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, γιατί αν δεν δώσει αξιόπιστη πρόταση, με τα μέτρα των πιστωτών φυσικά, τότε εκείνοι θα απαιτήσουν και την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Το βασικό ρίσκο έχει να κάνει σε μια ενδεχόμενη κατάληξη, που ουσιαστικά θα αποδυναμώνει την ΔΕΗ από βασικά της assets αν υποχρεωθεί να πουλήσει ένα πολύ ισχυρό μείγμα μονάδων.
Για τον λόγο αυτό η σημερινή δίοικηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια, καθώς η τελική μορφή διαπραγμάτευσης θα είναι πιο σύνθετη, από ότι περιμένει το υπουργείο κατά πάσα πιθανότητα.
Όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην εισήγηση της Mckinsey που έχει αναλάβει την μελέτη για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.
Η αγορά αναμένει επίσης την στρατηγική της στον τομέα των ανανεώσιμών πηγών, όπου έχουν δημοσιοποιηθεί ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις.
Αναμφισβήτητα η ΔΕΗ είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αναδιάρθρωσης στον τομέα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως θα πρέπει να δοθεί μια πειστική απάντηση στον περιορισμό του μεριδίου της σε σχέση με την πορεία εξυπηρέτησης των δανείων.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: