DEH

DEH

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Λίστα… ισορροπιών στις επιδιώξεις ΔΕΗ και υποψήφιων αγοραστών λιγνιτικών μονάδων

Λίστα… ισορροπιών στις επιδιώξεις ΔΕΗ και υποψήφιων αγοραστών λιγνιτικών μονάδων Οι μονάδες του Αμυνταίου, η Μελίτη Ι μαζί με την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ, καθώς και το συγκρότημα της Μεγαλόπολης ενδεχομένως να αποτελέσουν τη λίστα με τους λιγνιτικούς σταθμούς που θα πωληθούν  
Τις λιγνιτικές μονάδες που θεωρούν βέβαιο πως θα συγκεντρώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να περάσουν με επιτυχία το market test του Σεπτεμβρίου και να αποκλειστεί – στην παρούσα φάση τουλάχιστον – το ενδεχόμενο να απαιτήσουν οι δανειστές εκποίηση και υδροηλεκτρικών σταθμών, εντάσσουν στη λίστα με τις προς πώληση μονάδες ηλεκτροπαραγωγής η ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας.
Παράλληλα, η κρατική επιχείρηση επιδιώκει να κρατήσει για την ίδια εκείνες τις μονάδες που είναι οι πλέον σύγχρονες και επομένως δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Η εξίσωση δείχνει αρκετά δύσκολη, με δεδομένο ότι οι εν λόγω μονάδες συγκεντρώνουν προφανώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τους υποψήφιους επενδυτές για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Έτσι, ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας προωθούν προς πώληση μονάδες που συγκεντρώνουν μεν ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους επενδυτές χωρίς ωστόσο η έλλειψή τους να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της πρώτης.
Για το λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε προσπάθειες διερεύνησης των προθέσεων των ομίλων εκείνων που πιθανότατα θα ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν κάποιες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έτσι ώστε να συντάξουν μια λίστα που θα είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία με την εξασφάλιση ικανοποιητικού τιμήματος για τον πωλητή.

Οι μονάδες που οδεύουν σε πώληση

Στη λίστα αυτή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολό της για να αποσταλεί στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως θα περιλαμβάνει τις μονάδες του Αμυνταίου, τη Μελίτη Ι (μαζί με την άδεια για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ), αλλά και το συγκρότημα της Μεγαλόπολης ως «αντάλλαγμα» για τη διατήρηση από τη ΔΕΗ εκείνου του Αγίου Δημητρίου.
Ερωτηματικό παραμένει μέχρι στιγμής τι πρόκειται να γίνει με το συγκρότημα της Πτολεμαϊδας και ειδικότερα με την υπό κατασκευή μονάδα 5, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να ενταχθεί στη λίστα αλλά λόγω των σημαντικών επενδύσεων που απαιτεί για την ολοκλήρωσή της (περί το 1,5 δις. ευρώ) είναι δύσκολο – εκτός απροόπτου φυσικά – να εξασφαλίσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει σήμερα συνολικά 14 ενεργές λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα:
•    Άγιος Δημήτριος 1, με καθαρή ισχύ 274 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Άγιος Δημήτριος 2, με καθαρή ισχύ 274 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Άγιος Δημήτριος 3, με καθαρή ισχύ 283 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Άγιος Δημήτριος 4, με καθαρή ισχύ 283 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Άγιος Δημήτριος 5, με καθαρή ισχύ 342 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2040
•    Αμύνταιο 1, με καθαρή ισχύ 273 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Αμύνταιο 2,  με καθαρή ισχύ 273 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2040
•    Καρδιά 1, με καθαρή ισχύ 275 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2019
•    Καρδιά 2, με καθαρή ισχύ 275 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Καρδιά 3, με καθαρή ισχύ 280 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Καρδιά 4, με καθαρή ισχύ 280 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2020
•    Μεγαλόπολη 3, με καθαρή ισχύ 255 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2025
•    Μεγαλόπολη 4, με καθαρή ισχύ 256 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2025
•    Μελίτη 1, με καθαρή ισχύ 330 MW και άδεια λειτουργίας έως το 2040
Οι μονάδες αυτές έχουν συνολική ισχύ περί τα 4.000 MW και με βάση την μνημονιακή υποχρέωση η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει σε ιδιώτες το 40% αυτής της παραγωγικής ικανότητας, ήτοι μονάδες που έχουν συνολικά ισχύ της τάξεως των 1.600 MW.
Οι μονάδες στο Αμύνταιο, τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη καλύπτουν αυτή τη βασική παράμετρο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνουν αλλαγές στην περίφημη λίστα, ενώ στο ποιες μονάδες θα πουληθούν τελικά καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η γνώμη των θεσμών που παρακολουθούν την υπόθεση και έχουν γνώση της κατάστασης.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: