DEH

DEH

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Περιορίζονται τα οφέλη από την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος – «Πόλεμος» τιμών από τη ΔΕΗ

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 
Οι μικρές διαφορές που υπάρχουν πλέον στα τιμολόγια ρεύματος ΔΕΗ και ιδιωτών προμηθευτών μετά και την έκπτωση του 15% που προσφέρει η κρατική εταιρία, δεν βοηθούν στην «μετακίνηση» των καταναλωτών
Μικρά φαίνεται ότι είναι πλέον τα οφέλη για τους καταναλωτές που αναζητούν να φύγουν από τη ΔΕΗ και να μετακινηθούν σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής
ενέργειας.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός το επόμενο διάστημα. 
Όπως λένε χαρακτηριστικά «τα δύσκολα έρχονται» και σημειώνουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει ότι περνά από το χέρι της για να επιβιώσει η επιχείρηση, αλλά προσθέτουν πως οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την προσέλκυση πελατών.
Η έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος που καθιέρωσε η ΔΕΗ το 2016 βελτίωσε τη ρευστότητά της και συνάμα έκλεισε την ψαλίδα των τιμολογίων της με αυτά των ιδιωτών προμηθευτών.
Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση το όφελος για τους καταναλωτές στο σκέλος των τιμολογίων που αφορά την κατανάλωση ρεύματος ανέρχεται περίπου σε 100 ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, στελέχη των ιδιωτών παρόχων θεωρούν ότι η ΔΕΗ κάνει «πόλεμο» τιμών.
Την ίδια στιγμή η Οριακή Τιμή Συστήματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των τιμολογίων ρεύματος.
Ασήμαντη η διαφορά στα τιμολόγια για επαγγελματίες 
Στην κατηγορία των επαγγελματικών καταναλωτών (τιμολόγιο  Γ-22) οι διαφορές τιμών μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών είναι μικρές. 
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ είναι σε θέση να προσφέρει τιμολόγιο ρεύματος της τάξης 0,069 ευρώ ανά Kwh, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες προμηθευτές το κόστος τους για το ίδιο τιμολόγιο είναι 0,067 ευρώ /kwh. 
Έτσι η τιμή πώλησης της ΔΕΗ και η τιμή αγοράς για τους ιδιώτες έχει απόσταση μόλις 0,02 λεπτά του ευρώ. 
Η διαφορά αυτή δεν βοηθά στην προσέλκυση πελατών εκτός αν οι ιδιωτικές εταιρείες αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τους πελάτες τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή η χονδρική τιμή αγοράς του ρεύματος από τους προμηθευτές) κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 0,050 ευρώ ανά Kwh και μαζί με την χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ που κυμαίνεται στα 6 με 7 ευρώ/MwH (0,07 ευρώ /kwh) η τιμή αγοράς για τους προμηθευτές διαμορφώνεται στα 0,057 ευρώ/Kwh, χωρίς να υπολογιστεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο αποτιμάται σε 0,010 ευρώ/Kwh.
Έτσι το τελικό κόστος για τους ιδιώτες προμηθευτές ανέρχεται στα 0,067 ευρώ/ Kwh και για να κερδίσουν πελατεία προσφέρουν τιμολόγια στα 0,053 ευρώ/ Kwh.
Να σημειωθεί ότι η Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, επιβλήθηκε από τη ΡΑΕ για να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ με σκοπό η αξία του λογαριασμού ρεύματος να παραμείνει σταθερή στους τελικούς καταναλωτές.
Προσπάθεια διατήρησης των πελατών 
Η ΔΕΗ από την πλευρά έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και με την έκπτωση του 15% επιδιώκει να κρατήσει τους καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα η τελική τιμή της Kwh να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα από την τιμή που προσφέρουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ πρέπει να μειωθεί στο 75,24% το Δεκέμβριο του 2017, από περίπου 85% που είναι σήμερα. Πάντως θεωρείται ανέφικτο η ΔΕΗ να χάσει στο επόμενο εξάμηνο το 10% της πελατείας της και θα υποχρεωθεί να αυξήσει έως 8% τις ποσότητες ρεύματος που διαθέτει στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. 
Η ΔΕΗ ως παραγωγός ρεύματος μέσω τον ΝΟΜΕ μέχρι το τέλος του 2019 θα δίνει ρεύμα κάτω του κόστους προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά ενέργειας όπως λειτουργεί να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας τόσο για τη ΔΕΗ όσο για τους ιδιώτες προμηθευτές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: