DEH

DEH

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ήρθαν οι Κινέζοι στον ΑΔΜΗΕ - Ο άνεμος ανανέωσης και τα "ζητήματα" της… εγκατάστασης


Χρήστος Στεφάνου   
Πρεμιέρα χθες στον ΑΔΜΗΕ της παρουσίας της State Grid καθώς κατέφθασαν στα γραφεία της Ροσινιόλ τα στελέχη του κινεζικού κολοσσού που πλέον αποτελεί στρατηγικό εταίρο και μέτοχο στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας μας.
Θυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία μετόχων, ένας αριθμός στελεχών (3 μέλη του ΔΣ, οικονομικός διευθυντής) προέρχονται από την κινεζική εταιρεία. Ωστόσο εκτός από τα στελέχη της State Grid που χθες εγκαταστάθηκαν στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ, ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων (γραμματείς, μεταφραστές και άλλοι συνεργάτες) που φτάνει ή και ξεπερνά τους 20, εγκαθίσταται στην εταιρεία.
Μάλιστα εκτός από τα θέματα χωροταξίας (τα στελέχη της State Grid πήραν γραφεία στον ίδιο όροφο με την υπόλοιπη διοίκηση) στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Για παράδειγμα υπάρχει το θέμα της μισθοδοσίας, από που θα γίνεται και εάν βεβαίως τα στελέχη της State Grid εμπίπτουν στο περίφημο πλαφόν για τις εταιρείες του Δημοσίου. Ακόμη ένα ζήτημα αφορά στο κατά πόσο μπορούν να γίνουν προσλήψεις των συνεργατών των Κινέζων εκτός ΑΣΕΠ ή εάν θα γίνει κάποια εξωτερική συνεργασία.
Εδώ εγείρεται και ένα ακόμη θέμα αφού όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εισπράττονται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και πρέπει να εγκριθούν από τη ΡΑΕ. Εκτός όμως από το θέμα της έγκρισης, υπάρχει πάντα και το θέμα του νόμου που απαγορεύει στις εταιρείες του Δημοσίου να ξεπεράσουν το 65% της μισθολογικής δαπάνης του 2009, οπότε σε περίπτωση που “ξεχειλώσουν” τα κόστη, ένα ακραίο - όχι όμως και αβάσιμο - σενάριο θέλει να επιβάλλονται κάποιες μικρές μειώσεις στους μισθούς των υπολοίπων εργαζομένων.
Τώρα πέρα από τα διαδικαστικά και τα πρώτα θέματα της εγκατάστασης των εκπροσώπων του νέου στρατηγικού επενδυτή, γεγονός είναι ότι η έλευση των στελεχών της State Grid σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ισχυρό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, ως πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία από τη ΔΕΗ και με έναν μέτοχο μειοψηφίας με τεράστιες προοπτικές αλλά και δυνατότητες.
Στο προσκήνιο βεβαίως βρίσκονται τα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης του δικτύου με πρώτο και κύριο το θέμα των νέων έργων διασυνδέσεων, με πρώτη προτεραιότητα τα καλώδια της Κρήτης.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι στο σύμφωνο μετόχων (SHA) καθορίζονται αναλυτικά οι σχέσεις των μετόχων, η σύνθεση του ΔΣ, ο τρόπος επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, ο καθορισμός θέσεων αν. Διευθύνοντος, CFO και αναπληρωτή οικονομικού διευθυντή, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και οι ειδικές πλειοψηφίες, τα δικαιώματα άρνησης και προτίμησης της State Grid καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Μεταξύ άλλων η State Grid έχει δικαίωμα να ζητήσει εντός 1 έτους την εισαγωγή του 100% του ΑΔΜΗΕ στο ΧΑ, μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: